Drukuj przepis
Hummus

Hummus

Najlepszy hummus czyli pasta z ciecierzycy, znana jako humus czy houmous. Przepis na hummus z ciecierzycy i pasty tahini, z dodatkiem czosnku, świeżych ziół i przypraw oraz soku z cytryny i oliwy z oliwek.
Danie Półprodukt
Kuchnia Afrykańska, Arabska, Egipska
Przepis na houmous, hummus, humus, pasta z ciecierzycy
Przygotowanie 9 godz. 10 min
Czas gotowania 1 godzina 30 min
Całkowity czas 10 godz. 40 min
Liczba porcji 8 osób
Liczba kalorii 300 kcal

Składniki

  • 400 g suchej ciecierzycy lub 2 puszki gotowanej, po ok. 450 g każda; suchą ciecierzycę należy namoczyć przed gotowaniem
  • 2-4 łyżki pasty tahini
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę
  • ½ łyżeczki soli
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2-4 łyżki mięty, kolendry lub natki pietruszki świeża, drobno posiekana
  • 1 szczypta chili lub papryki w proszku opcjonalnie
  • ½ łyżeczki kuminu opcjonalnie; mielony

Jak zrobić

  1. Suchą ciecierzycę gotuję do miękkości przez ok. 1,5 godziny (Wcześniej zalewam na noc wodą i odstawiam na 8-14 godzin lub, w trybie przyspieszonym, namaczam w wodzie przykrywającej z zapasem ziarna i od razu zagotowuję całość, a następnie, na dużym ogniu, gotuję jeszcze przez 2-3 minuty i zdejmuję z ognia. Pod przykryciem, w temperaturze pokojowej, ciecierzyca musi moczyć się w garnku przez 1 godzinę). Ugotowaną i wystudzoną ciecierzycę odcedzam, i zachowuję wodę pozostałą z gotowania.

    Ciecierzycę z puszki odcedzam, zachowując zalewę.

  2. Do dekoracji odkładam część listków, odrobinę chili lub papryki i kilka-kilkanaście całych ziaren ciecierzycy. Wszystkie składniki hummusu, oprócz oliwy, umieszczam w blenderze i miksuję, pulsacyjnie, do uzyskania możliwie najgładszej konsystencji.
  3. Miksuję nadal, dolewając stopniowo oliwę. Można regulować gęstość hummusu, dodając wodę pozostałą z gotowania ciecierzycy.
  4. Przekładam hummus do miseczki, dekoruję i serwuję.

Moje porady

  1. Jak ugotować ciecierzycę
  2. Jak zrobić pastę tahini
Wartości odżywcze
Hummus
Wielkość porcji (115 g)
Liczba kalorii 300 kcal Kalorie z tłuszczów 135 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 15g 23%
Tłuszcze nasycone 2g 10%
Sód 159mg 7%
Potas 462mg 13%
Węglowodany ogółem 32g 11%
Błonnik 8g 32%
Cukry 5g
Białko 10g 20%
Witamina A 1%
Witamina C 6.6%
Wapń 5.9%
Żelazo 19%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.