Hummus

Hummus

Najlepszy hummus czyli pasta z ciecierzycy, znana jako humus czy houmous. Przepis na hummus z ciecierzycy i pasty tahini, z dodatkiem czosnku, świeżych ziół i przypraw oraz soku z cytryny i oliwy z oliwek.
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time: 9 godz. 10 min
Cook Time: 1 godzina 30 min
Total Time: 10 godz. 40 min
Course: Półprodukt
Cuisine: Afrykańska, Arabska, Egipska
Keyword: houmous, hummus, humus, pasta z ciecierzycy
Servings: 8 osób
Calories: 300kcal
Author: Dorota Kamińska

Składniki

  • 400 g suchej ciecierzycy lub 2 puszki gotowanej, po ok. 450 g każda; suchą ciecierzycę należy namoczyć przed gotowaniem
  • 2-4 łyżki pasty tahini
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę
  • ½ łyżeczki soli
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2-4 łyżki mięty, kolendry lub natki pietruszki świeża, drobno posiekana
  • 1 szczypta chili lub papryki w proszku opcjonalnie
  • ½ łyżeczki kuminu opcjonalnie; mielony

Instructions

  • Suchą ciecierzycę gotuję do miękkości przez ok. 1,5 godziny (Wcześniej zalewam na noc wodą i odstawiam na 8-14 godzin lub, w trybie przyspieszonym, namaczam w wodzie przykrywającej z zapasem ziarna i od razu zagotowuję całość, a następnie, na dużym ogniu, gotuję jeszcze przez 2-3 minuty i zdejmuję z ognia. Pod przykryciem, w temperaturze pokojowej, ciecierzyca musi moczyć się w garnku przez 1 godzinę). Ugotowaną i wystudzoną ciecierzycę odcedzam, i zachowuję wodę pozostałą z gotowania.
    Ciecierzycę z puszki odcedzam, zachowując zalewę.
  • Do dekoracji odkładam część listków, odrobinę chili lub papryki i kilka-kilkanaście całych ziaren ciecierzycy. Wszystkie składniki hummusu, oprócz oliwy, umieszczam w blenderze i miksuję, pulsacyjnie, do uzyskania możliwie najgładszej konsystencji.
  • Miksuję nadal, dolewając stopniowo oliwę. Można regulować gęstość hummusu, dodając wodę pozostałą z gotowania ciecierzycy.
  • Przekładam hummus do miseczki, dekoruję i serwuję.

Notes

Nutrition

Serving: 115g | Calories: 300kcal | Carbohydrates: 32g | Protein: 10g | Fat: 15g | Saturated Fat: 2g | Sodium: 159mg | Potassium: 462mg | Fiber: 8g | Sugar: 5g | Vitamin A: 1% | Vitamin C: 6.6% | Calcium: 5.9% | Iron: 19%
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!