Jak ugotować ciecierzycę

Jak ugotować ciecierzycę

Jak ugotować ciecierzycę - przepis krok po kroku. Namaczanie ciecierzycy i czas gotowania. Jak gotować ciecierzycę i czy namaczać długo, czy krótko, co dodać do gotowania i jak zapobiec wzdęciom
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 1 godz. 5 min
Gotowanie: 1 godz. 30 min
Całkowity czas: 2 godz. 35 min
Danie: Półprodukt
Kuchnia: Afrykańska, Amerykańska, Azjatycka, Europejska
Keyword: jak ugotować ciecierzycę
Liczba porcji: 1 kg
Kalorie: 44kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

  • 500 g ciecierzycy powinna sięgać maksymalnie ¼ wysokości garnka; przed namoczeniem przebrana - wyrzucone ziarna z czarnymi plamkami lub dziurkami, następnie przepłukana w zimnej wodzie
  • woda po zalaniu ciecierzycy powinna sięgać ¾ wysokości garnka
  • 1 łyżeczka soli opcjonalnie
  • 1 listek laurowy opcjonalnie
  • 1 ząbek czosnku opcjonalnie; cały, obrany

Jak zrobić

  • Ciecierzycę zalewam na noc wodą (8-14 godzin) i odstawiam do namoczenia. Namaczanie pomaga równomiernie i szybciej ugotować ciecierzycę następnego dnia.W trybie przyspieszonym ciecierzycę można namoczyć w wodzie i od razu zagotować całość, a następnie, na dużym ogniu, gotować jeszcze przez 2-3 minuty i zdjąć z ognia. Pod przykryciem, w temperaturze pokojowej, ciecierzyca musi moczyć się w garnku przez 1 godzinę.
  • Odsączam namoczoną ciecierzycę na sicie i przepłukuję pod zimną, bieżącą wodą (zapobieganie wzdęciom).Można też ugotować ciecierzycę w wodzie, w której się moczyła (zachowanie większej ilości składników odżywczych).
  • Do garnka z ciecierzycą dodaję opcjonalne dodatki smakowe (oprócz soli) i, jeśli po namoczeniu została odsączona i wypłukana, zalewam ciecierzycę wodą (kilka centymetrów powyżej jej wysokości).
  • Zagotowuję całość.
  • Zmniejszam ogień tak, żeby woda delikatnie bulgotała w garnku (pyrkała) i zostawiam ciecierzycę do ugotowania na 1-1,5 godziny, w zależności od pożądanego efektu końcowego (jeśli będzie serwowana w całości, nie trzeba jej rozgotowywać - dzięki temu zachowa więcej składników odżywczych).Gotowanie pod przykryciem, z niewielkim lufcikiem - ciecierzyca przeznaczona jako składnik zup, gulaszy lub gęstych sosów.
    Gotowanie bez przykrycia - ciecierzyca przeznaczona do sałatek, ryżu lub makaronu.
  • Po upływie 1 godziny sprawdzam czy ciecierzyca jest wystarczająco miękka. Kontynuuję sprawdzanie co 15 minut, od czasu do czasu mieszając całość.
  • Na sam koniec gotowania, kiedy jest już tylko delikatnie twarda, opcjonalnie, do ciecierzycy dosypuję sól.
  • Serwuję gorącą lub studzę, zostawiając w zalewie (studzona w ten sposób ciecierzyca nie pomarszczy się i nie popęka) i odstawiam do późniejszego wykorzystania.

Wskazówki

  1. Z 500 g suszonej ciecierzycy uzyskuje się ok. 1 kg ugotowanej.
  2. Ciecierzycy przeznaczonej jako baza do przygotowania innych dań (np. zup, chili) można lekko nie dogotowywać. Właściwej miękkości nabierze po ugotowaniu/duszeniu/smażeniu z innymi składnikami docelowej potrawy.
  3. Zalewę z ciecierzycy i z puszki warto wylać, ponieważ dodaje się do niej dużo soli i cukru, a dodatkowo może zawierać konserwanty. Zalewa z gotowania ciecierzycy w domu jest bogata w składniki odżywcze i można wykorzystać ją jako bazę do przygotowania zupy lub sosu.
  4. Ciecierzycę po gotowaniu można wystudzić w zalewie, w której się gotowała, następnie, razem z zalewą, przełożyć do plastikowych pojemników i przechowywać w lodówce do 7 dni lub zamrozić na maksymalnie 3 miesiące.

Nutrition

Serving: 100g | Kalorie: 44kcal | Carbohydrates: 6g | Białko: 2g | Sód: 255mg | Potas: 72mg | Fiber: 2g | Witamina A: 5IU | Witamina C: 0.2mg | Wapń: 18mg | Żelazo: 0.6mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!