Tort z kiwi na delikatnym, puszystym biszkopcie, z kremem z bitej śmietany lub jogurtowym oraz kruchymi bezami. Idealny tort z kiwi, który można też przygotować na bazie innych owoców.
1krem jogurtowy z 1,6 kg jogurtu greckiego lub krem z bitej śmietany z 1 litra śmietanki kremówki 36%
2łyżki żelatynywymieszana z 4 łyżkami gorącej wody; dodana pod koniec miksowania kremu w celu usztywnienia
8-10kiwiobrane; 2 sztuki pokrojone na plasterki, 2 sztuki w półksiężyce, pozostałe w mniejsze kawałki
25-30bezików średniej wielkości
50gwiórków kokosowych lub płatków migdałów
poncz z ½ szklanki zielonej lub jasnej herbaty z dodatkiem 25 ml likierunp. kokosowego, pomarańczowego lub limonkowego, albo truskawkowego lub waniliowego
Instructions
Krem dzielę na dwie części: jedną połowę wykorzystam do udekorowania wierzchu, a drugą do przełożenia 2 warstw tortu.
Dolną warstwę biszkoptu nasączam ⅓ ponczu. Rozsmarowuję krem (zostawiam odrobinę), posypuję kawałkami kiwi i wiórkami kokosowymi, przykrywam bezami i pozostawionym kremem). Delikatnie układam kolejną warstwę biszkoptu i lekko dociskam.
Powtarzam czynności z kroku 2.
Nasączam wierzch tortu pozostałym ponczem i dekoruję kremem, plasterkami kiwi oraz półksiężycami i bezami.
Wstawiam na ok. 2-3 godziny do lodówki do stężenia.
Tort z kiwi bez laktozy - można przygotować, wykorzystując do przełożenia krem jogurtowy, koniecznie na jogurcie greckim klasycznym, bez dodatku mleka w proszku.
Tort z kiwi bez orzechów - wiórki kokosowe można pominąć lub zastąpić migdałami w płatkach.