Zupa rybna

Zupa rybna

Zupa rybna z pomidorami i owocami morza - przepis na najlepszą zupę rybną z dodatkiem łososia, muli, małż oraz białego wina i dojrzałych pomidorów.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 30 min
Całkowity czas: 40 min
Danie: Zupa
Kuchnia: Śródziemnomorska
Keyword: zupa rybna
Liczba porcji: 4 osoby
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

  • 500 g filetowanego łososia lub dorsza, albo innej ryby o zwartym mięsie pokrojony w grubą kostkę
  • 16 małż opcjonalnie; oczyszczone
  • 12 muli opcjonalnie; oczyszczone
  • 12 krewetek opcjonalnie; obrane
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 800 g dojrzałych, słodkich pomidorów lub passaty, albo pomidorów z puszki bez gniazd nasiennych
  • 2 ząbki czosnku drobno pokrojony
  • 1 czerwona papryczka chili drobno pokrojona
  • 500 ml wywaru warzywno-rybnego
  • 1 szklanka białego wina wytrawnego
  • 4 łyżki klarowanego masła
  • ½ cytryny opcjonalnie; tylko wyciśnięty sok
  • ½ pęczka natki pietruszki + 1 łyżeczka suszonej
  • ½ łyżeczki rozmarynu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz

Jak zrobić

  • Cebulę i czosnek szklę w garnku, na klarowanym maśle.
  • Dodaję papryczkę chili i podsmażam jeszcze przez kilka minut.
  • Zalewam białym winem i wywarem rybnym, doprawiam papryką, pietruszką i rozmarynem, zagotowuję.
  • Gotuję przez 20 minut na niedużym ogniu (zupa ma delikatnie pyrkać).
  • 5 minut przed końcem gotowania zwiększam ogień i dodaję małże, mule oraz ryby.
  • Doprawiam solą i pieprzem oraz, opcjonalnie, sokiem z cytryny.
  • Przelewam zupę do talerzy i dekoruję świeżą, posiekaną natką pietruszki.

Video

Wskazówki

Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić wywar rybny
  2. Jak oczyścić mule i małże
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!