Go Back
Print
Recipe Image
Notes
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Grzyby marynowane
Przepis na grzyby marynowane z cebulą, gorczycą i przyprawami. Najlepsze grzyby marynowane w occie, wcześniej obgotowane, idealne jako zimna przekąska na domową imprezę.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
30
minutes
minutes
Cook Time:
30
minutes
minutes
Total Time:
1
hour
hour
Course:
Przekąska
Cuisine:
Polska
Keyword:
grzyby marynowane
Servings:
10
słoiczków po ok. 150 g
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
1
kg
młodych grzybów
oczyszczone; same kapelusze
Do obgotowania
3-4
l
wody
1
łyżka
soli
½
cytryny
tylko wyciśnięty sok
1
łyżeczka
octu
Zalewa
4
szklanki
wody
1
cebula
pokrojona w piórka
1
szklanka
octu
1
szklanka
cukru lub syropu z agawy
1
łyżka
soli
Dodatkowo do każdego słoika
1-2
listki laurowe
1
łyżeczka
gorczycy
5-6
ziaren
pieprzu
3-4
ziaren
ziela angielskiego
Instructions
Obgotowanie grzybów
Wodę z solą i sokiem z cytryny zagotowuję, wrzucam grzyby i gotuję przez 5 minut. Odcedzam.
Przygotowanie zalewy
Wodę z cukrem lub syropem z agawy i solą zagotowuję, następnie dodaję cebulę i blanszuję przez 1 minutę pod przykryciem.
Zdejmuję zalewę z ognia, dodaję ocet i mieszam.
Słoiczki
Na dnie umytych i wyparzonych słoików układam przyprawy i po 1 łyżce cebuli.
Do ¾ wysokości słoików wkładam grzyby i zalewam zalewą tak, żeby przykryła wszystkie składniki. Zakręcam (ale nie za mocno).
Pasteryzuję słoiki przez 15 minut.
Video
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Notes
Jak pasteryzować słoiki
Tried this recipe?
Let us know
how it was!