Makaron z warzywami

Makaron z warzywami

Makaron z warzywami przygotowany na bazie bakłażana, cukinii, marchweki, kolorowej papryki, z dodatkiem cebuli, czosnku, świeżej bazylii i parmezanu. Najlepszy makaron z warzywami na cały rok.
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time: 10 min
Cook Time: 30 min
Total Time: 40 min
Course: Danie główne
Cuisine: Włoska
Keyword: makaron z warzywami, pasta z warzywami
Servings: 4 osoby
Calories: 247kcal
Author: Dorota Kamińska

Składniki

  • 400 g makaronu Hilcona fettuccine all'italiana
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 2-3 ząbki czosnku drobno pokrojony
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ papryki zielonej
  • ½ papryki żółtej
  • 4 pomidory średnie
  • 1 cukinia mała
  • ½ bakłażana
  • ½ marchewki
  • listki świeżej bazylii
  • parmezan
  • ½ łyżeczki tymianku
  • 1 szczypta chili lub ¼ ostrej papryczki chili pokrojonej w drobną kosteczkę

Instructions

  • Cebulę, bazylię i czosnek siekam, paprykę, bakłażan, cukinię i pomidory kroję w kostkę. Marchewkę ścieram na tarce o drobnych oczkach lub kroję w julienne.
    Makaron z warzywami - przepis - krok 1
  • Cebulę z czosnkiem szklę na oliwie.
    Makaron z warzywami - przepis - krok 2
  • Dodaję cukinię, bakłażan i paprykę i podsmażam przez ok. 5-7 minut.
    Makaron z warzywami - przepis - krok 3
  • Dokładam pomidory z marchewką i doprawiam solą, pieprzem, chili i ziołami. Duszę przez ok. 20 minut.
    Makaron z warzywami - przepis - krok 4
  • Na minutę przed końcem duszenia gotuję makaron, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
    Makaron z warzywami - przepis - krok 5
  • Odcedzam makaron i przekładam do warzyw, dokładnie mieszam.
    Makaron z warzywami - przepis - krok 6
  • Serwuję makaron z warzywami posypany serem startym na tarce o drobnych oczkach oraz posiekaną bazylią.
    Makaron z warzywami

Notes

Nutrition

Serving: 300g | Calories: 247kcal | Carbohydrates: 43g | Protein: 11g | Fat: 3g | Saturated Fat: 1g | Cholesterol: 6mg | Sodium: 134mg | Potassium: 557mg | Fiber: 5g | Sugar: 7g | Vitamin A: 64.4% | Vitamin C: 95.1% | Calcium: 12% | Iron: 11.9%
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!