Drukuj przepis
Makaron z warzywami

Makaron z warzywami

Makaron z warzywami przygotowany na bazie bakłażana, cukinii, marchweki, kolorowej papryki, z dodatkiem cebuli, czosnku, świeżej bazylii i parmezanu. Najlepszy makaron z warzywami na cały rok.
Danie Danie główne
Kuchnia Włoska
Przepis na makaron z warzywami, pasta z warzywami
Przygotowanie 10 min
Czas gotowania 30 min
Całkowity czas 40 min
Liczba porcji 4 osoby
Liczba kalorii 247 kcal

Składniki

  • 400 g makaronu Hilcona fettuccine all'italiana
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 2-3 ząbki czosnku drobno pokrojony
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ papryki zielonej
  • ½ papryki żółtej
  • 4 pomidory średnie
  • 1 cukinia mała
  • ½ bakłażana
  • ½ marchewki
  • listki świeżej bazylii
  • parmezan
  • ½ łyżeczki tymianku
  • 1 szczypta chili lub ¼ ostrej papryczki chili pokrojonej w drobną kosteczkę

Jak zrobić

  1. Cebulę, bazylię i czosnek siekam, paprykę, bakłażan, cukinię i pomidory kroję w kostkę. Marchewkę ścieram na tarce o drobnych oczkach lub kroję w julienne.
    Makaron z warzywami - przepis - krok 1
  2. Cebulę z czosnkiem szklę na oliwie.
    Makaron z warzywami - przepis - krok 2
  3. Dodaję cukinię, bakłażan i paprykę i podsmażam przez ok. 5-7 minut.
    Makaron z warzywami - przepis - krok 3
  4. Dokładam pomidory z marchewką i doprawiam solą, pieprzem, chili i ziołami. Duszę przez ok. 20 minut.
    Makaron z warzywami - przepis - krok 4
  5. Na minutę przed końcem duszenia gotuję makaron, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
    Makaron z warzywami - przepis - krok 5
  6. Odcedzam makaron i przekładam do warzyw, dokładnie mieszam.
    Makaron z warzywami - przepis - krok 6
  7. Serwuję makaron z warzywami posypany serem startym na tarce o drobnych oczkach oraz posiekaną bazylią.
    Makaron z warzywami

Moje porady

Jak pokroić cebulę

Wartości odżywcze
Makaron z warzywami
Wielkość porcji (300 g)
Liczba kalorii 247 kcal Kalorie z tłuszczów 27 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 3g 5%
Tłuszcze nasycone 1g 5%
Cholesterol 6mg 2%
Sód 134mg 6%
Potas 557mg 16%
Węglowodany ogółem 43g 14%
Błonnik 5g 20%
Cukry 7g
Białko 11g 22%
Witamina A 64.4%
Witamina C 95.1%
Wapń 12%
Żelazo 11.9%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.