Metoda 1: Soję zalewam zimną wodą i odstawiam do namoczenia na 8-12 godzin.Metoda 2: Soję zalewam wodą, zagotowuję, gotuję ok. 2 minuty, zdejmuję z ognia i zostawiam do namoczenia na ok. 1 godzinę. Soja podwoi swoją objętość i uzyska kształt niedużej fasolki.
Soję można gotować w tej samej wodzie, w której się moczyła (więcej zachowanych wartości odżywczych) lub przepłukać w zimnej wodzie i ponownie zalać świeżą, żeby jej powierzchnia przykrywała nasiona na wysokość kilku centymetrów.
Do garnka dodaję sól i olej. Zagotowuję soję, zmniejszam ogień i gotuję przez ok. 3 godziny. Bez przykrycia, jeśli soja ma być wykorzystana jako samodzielne danie lub np. dodatek do sałatek. Pod przykryciem, jeśli będzie składnikiem zupy lub gulaszu.
Zalewę pozostałą z gotowania soi można wykorzystać jako dodatek do zup i sosów.