Suflet czekoladowy

Suflet czekoladowy

Elegancki suflet czekoladowy, serwowany z cukrem pudrem lub, opcjonalnie, z dodatkiem świeżych owoców sezonowych i kremu jjecznego. Najlepszy suflet kakaowy!
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time: 20 min
Cook Time: 25 min
Total Time: 45 min
Course: Deser
Cuisine: Francuska
Keyword: suflet czekoladowy, suflet kakaowy, suflet z kakao
Servings: 6
Calories: 144kcal
Author: Dorota Kamińska

Składniki

  • 4 jajka o temperaturze pokojowej; białka oddzielone od żółtek
  • ½ szklanki cukru + 1½ łyżki cukru lub cukru pudru do ubijania białek
  • pomarańczy tylko starta skórka z wcześniej wyszorowanej i sparzonej pomarańczy
  • 4 łyżki rumu lub likeru pomarańczowego można zastąpić sokiem z cytrusów
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 4 łyżki kakao
  • 2-3 krople octu winnego

Do dekoracji (do wyboru)

  • cukier puder
  • sos angielski
  • świeże owoce
  • listki mięty

Instructions

Sos jajeczny

  • Nastawiam piekarnik na temperaturę 190 st. C, a ceramiczne kokilki, w którym będę piec suflet, smaruję masłem.
  • ½ szklanki cukru ucieram tłuczkiem razem ze skórką z pomarańczy, żeby zmiękła i uwolniła swój aromat.
  • Dodaję do cukru żółtka i ucieram całość za pomocą trzepaczki lub miksera nad garnkiem z powoli gotującą się wodą (ucieranie na parze).
  • Gdy żółtka staną się bardzo jasne, dodaję rum i nadal ubijam, przez ok. 4 minuty, za pomocą trzepaczki. To ważne, żeby ubijać w tempie ok. 2 uderzeń na sekundę, dzięki czemu do masy dostanie się właściwa ilość powietrza. 
  • Gdy masa zgęstnieje na tyle, żeby spływać z łyżki na kształt wstążki, zdejmuję miskę z kąpieli wodnej.
  • Nadal ubijam masę, trzepaczką lub mikserem, do jeszcze większego zgęstnienia. Pod koniec ubijania dodaję skrobię kukurydzianą i kakao.

Piana z białek

  • Białka ubijam na pianę. Gdy zaczną nabierać białego koloru, dodaję ocet winny. Miksuję do tzw. miękkich wierzchołków.
  • Dosypuję do białek cukier i ubijam całość na sztywną pianę.

Łączenie mas

  • Połowę piany dodaję do miski z sosem kakaowym. Delikatnie, żeby nie uszkodzić bąbelków, ale sprawnymi ruchami, łączę obie masy.
    Powtarzam czynności z drugą połową piany z białek.
  • Przelewam masę do kokilek
  • Wstawiam do piekarnika i piekę przez ok. 25 minut. Suflet kakaowy powinien mocno urosnąć i uzyskać przyrumieniony wierzch.
    UWAGA: W trakcie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika!
  • Wyrośnięty suflet serwuję od razu po wyjęciu z piekarnika, jeszcze gorący. Po schłodzeniu może opadnie, ale w smaku nadal będzie smaczny.
    Można posypać wierzch cukrem pudrem lub polać sosem angielskim i udekorować owocami i miętą.

Notes

  1. Piana z białek - jak ubić

Nutrition

Serving: 1sztuka (z cukrem pudrem, bez sosu angielskiego i owoców) | Calories: 144kcal | Carbohydrates: 26g | Protein: 4g | Fat: 3g | Saturated Fat: 1g | Cholesterol: 109mg | Sodium: 42mg | Potassium: 154mg | Fiber: 1g | Sugar: 22g | Vitamin A: 4.6% | Vitamin C: 21.1% | Calcium: 3.4% | Iron: 5.8%
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!