Drukuj przepis
Suflet czekoladowy

Suflet czekoladowy

Elegancki suflet czekoladowy, serwowany z cukrem pudrem lub, opcjonalnie, z dodatkiem świeżych owoców sezonowych i kremu jjecznego. Najlepszy suflet kakaowy!

Danie Deser
Kuchnia Francuska
Przepis na suflet czekoladowy, suflet kakaowy, suflet z kakao
Przygotowanie 20 min
Czas gotowania 25 min
Całkowity czas 45 min
Liczba porcji 6
Liczba kalorii 144 kcal

Składniki

  • 4 jajka o temperaturze pokojowej; białka oddzielone od żółtek
  • ½ szklanki cukru + 1½ łyżki cukru lub cukru pudru do ubijania białek
  • pomarańczy tylko starta skórka z wcześniej wyszorowanej i sparzonej pomarańczy
  • 4 łyżki rumu lub likeru pomarańczowego można zastąpić sokiem z cytrusów
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 4 łyżki kakao
  • 2-3 krople octu winnego

Do dekoracji (do wyboru)

  • cukier puder
  • sos angielski
  • świeże owoce
  • listki mięty

Jak zrobić

Sos jajeczny

  1. Nastawiam piekarnik na temperaturę 190 st. C, a ceramiczne kokilki, w którym będę piec suflet, smaruję masłem.

  2. ½ szklanki cukru ucieram tłuczkiem razem ze skórką z pomarańczy, żeby zmiękła i uwolniła swój aromat.

  3. Dodaję do cukru żółtka i ucieram całość za pomocą trzepaczki lub miksera nad garnkiem z powoli gotującą się wodą (ucieranie na parze).

  4. Gdy żółtka staną się bardzo jasne, dodaję rum i nadal ubijam, przez ok. 4 minuty, za pomocą trzepaczki. To ważne, żeby ubijać w tempie ok. 2 uderzeń na sekundę, dzięki czemu do masy dostanie się właściwa ilość powietrza. 

  5. Gdy masa zgęstnieje na tyle, żeby spływać z łyżki na kształt wstążki, zdejmuję miskę z kąpieli wodnej.

  6. Nadal ubijam masę, trzepaczką lub mikserem, do jeszcze większego zgęstnienia. Pod koniec ubijania dodaję skrobię kukurydzianą i kakao.

Piana z białek

  1. Białka ubijam na pianę. Gdy zaczną nabierać białego koloru, dodaję ocet winny. Miksuję do tzw. miękkich wierzchołków.

  2. Dosypuję do białek cukier i ubijam całość na sztywną pianę.

Łączenie mas

  1. Połowę piany dodaję do miski z sosem kakaowym. Delikatnie, żeby nie uszkodzić bąbelków, ale sprawnymi ruchami, łączę obie masy.

    Powtarzam czynności z drugą połową piany z białek.

  2. Przelewam masę do kokilek

  3. Wstawiam do piekarnika i piekę przez ok. 25 minut. Suflet kakaowy powinien mocno urosnąć i uzyskać przyrumieniony wierzch.

    UWAGA: W trakcie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika!

  4. Wyrośnięty suflet serwuję od razu po wyjęciu z piekarnika, jeszcze gorący. Po schłodzeniu może opadnie, ale w smaku nadal będzie smaczny.

    Można posypać wierzch cukrem pudrem lub polać sosem angielskim i udekorować owocami i miętą.

Moje porady

  1. Piana z białek - jak ubić
Wartości odżywcze
Suflet czekoladowy
Wielkość porcji (1 sztuka (z cukrem pudrem, bez sosu angielskiego i owoców))
Liczba kalorii 144 kcal Kalorie z tłuszczów 27 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 3g 5%
Tłuszcze nasycone 1g 5%
Cholesterol 109mg 36%
Sód 42mg 2%
Potas 154mg 4%
Węglowodany ogółem 26g 9%
Błonnik 1g 4%
Cukry 22g
Białko 4g 8%
Witamina A 4.6%
Witamina C 21.1%
Wapń 3.4%
Żelazo 5.8%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.