Botwinka do obiadu

Botwinka do obiadu

Pyszna botwinka do obiadu z opcjonalnym dodatkiem cebuli lub czosnku, zagęszczana śmietanką, mlekiem kokosowym lub serem pleśniowym, posypana sezamem lub migdałami w płatkach.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 3 min
Gotowanie: 10 min
Całkowity czas: 13 min
Danie: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Keyword: botwinka do obiadu
Liczba porcji: 4 osoby
Autorka: Superfood po polsku

Składniki

  • 2 pęczki botwinki umyta, osuszona; pokrojona w kawałki o szerokości ok. 2-3 cm
  • 4 łyżki masła w wersji wegańskiej olej kokosowy
  • 4 łyżki śmietanki kremówki gęsta, np. creme fraiche; można zastąpić serem pleśniowym brie lub camembert, ok. 50 g; w wersji wegańskiej gęste mleko kokosowe z puszki
  • sól, pieprz
  • sezam lub płatki migdałów uprażone na suchej patelni; do posypania
  • 1 cebula opcjonalnie; mała, drobno pokrojona; można zastąpić 3 ząbkami czosnku przeciśniętego przez praskę

Jak zrobić

  • Na patelni, na średnim ogniu, szklę cebulę lub czosnek.
  • Dodaję botwinkę i podsmażam aż do miękkości (kilka minut; listki ściemnieją, a całość zmniejszy objętość niemal dwukrotnie).
  • Dodaję śmietankę lub ser pleśniowy w kawałkach, albo mleko kokosowe i mieszam. Botwinki ze śmietanką lub mlekiem kokosowym nie trzeba już dłużej gotować. Wersję z serem pleśniowym trzymam na niedużym ogniu aż do jego całkowitego rozpuszczenia, mieszając cały czas w czasie gotowania.
  • Doprawiam solą i pieprzem, następnie serwuję, opcjonalnie posypując sezamem lub migdałami.

Wskazówki

Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!