Sos pomidorowy - przecier pomidorowy - passata

Passata – przecier pomidorowy, sos pomidorowy

Passata - przepis na sos pomidorowy znany też jako pulpa czy przecier pomidorowy, wzbogacony solą oraz, opcjonalnie, oliwą, cebulą i czosnkiem z ziołami. Jest to baza do przygotowywania potraw z sosem pomidorowym.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 10 min
Całkowity czas: 25 min
Danie: Półprodukt
Kuchnia: Europejska
Keyword: passata, przecier pomidorowy, pulpa, sos pomidorowy
Liczba porcji: 700 ml
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

  • 1 kg pomidorów dojrzałe, o słodkim smaku, najlepiej malinowe lub bawole serca
  • ½-1 łyżeczka soli
  • 1 cebula opcjonalnie; mała, drobno pokrojona
  • 3 Ząbki czosnku opcjonalnie; drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę
  • 2 łyżki oliwy opcjonalnie; extra vergine o niskiej kwasowatości
  • ½ łyżeczki suszonych ziół opcjonalnie; mieszanka bazylii, oregano i tymianku

Jak zrobić

  • Jeśli do przygotowania sosu wykorzystuję cebulę i/lub czosnek, zaczynam od zeszklenia ich na oliwie, w garnku.
  • Pomidory można sparzyć i obrać ze skórki lub wykorzystać razem ze skórką. Najważniejsze, żeby przekroić wszystkie na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne.
  • Pomidory kroję w kostkę i razem z solą oraz, opcjonalnie - ziołami, przekładam do garnka. Zagotowuję.
  • Na niewielkim ogniu, żeby delikatnie bulgotały, gotuję sos przez 3-5 minut. Można rozdrabniać całość łopatką lub, na sam koniec, zmiksować blenderem.
  • Gorący sos pomidorowy można przelać do 2 wyparzonych, gorących słoików o pojemności po 500 ml, zakręcić i pasteryzować lub wykorzystać od razu - do makaronu lub ryżu, a po przestudzeniu - do pizzy.

Wskazówki

Przygotowując passatę czyli przecier pomidorowy do słoików, warto zrezygnować z dodawania suszonych ziół, a nawet cebuli i czosnku, dzięki czemu uzyskana mieszanka będzie bardziej uniwersalna do późniejszego zastosowania.
Sos pomidorowy można też, w ostateczności, przygotować z mniej słodkich pomidorów, dodając do smaku odrobinę miodu.
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!