Drukuj przepis
Tort naleśnikowy czekoladowy

Tort naleśnikowy czekoladowy

Tort naleśnikowy czekoladowy z kremem z mascarpone lub awokado czyli pyszny i mało skomplikowany, czekoladowy tort z naleśników bez pieczenia, udekorowany świeżymi, kolorowymi owocami. Można przygotować jako bezglutenowy lub wegański
Danie Deser
Kuchnia Amerykańska, Europejska
Przepis na czekoladowy tort z naleśników, tort naleśnikowy czekoladowy
Przygotowanie 15 min
Czas gotowania 45 min
Chłodzenie 2 godz.
Całkowity czas 3 godz.
Liczba porcji 12 osób
Liczba kalorii 539 kcal

Składniki

Naleśniki

  • 6 jajek
  • 4 szklanki mleka krowie lub roślinne, np. kokosowe lub migdałowe; można wykorzystać też maślankę
  • 2 łyżeczki cukru najlepszy będzie cukier brzozowy czyli ksylitol, zdrowszy od klasycznego, o niższym indeksie glikemicznym; można wykorzystać też syrop z agawy, erytrytol lub miód
  • 1⅔ szklanki mąki najlepsza mąka na naleśniki to mąka pszenna wrocławska typ 500 lub luksusowa typ 550; polecam też mąkę orkiszową typ 630-700, która ma najniższy indeks glikemiczny
  • 4 łyżeczki oleju lub stopionego masła

Krem (do wyboru)

  • krem czekoladowy z 1 kg mascarpone
  • 6-8 awokado + ⅓ szklanki miodu lub cukru + 12 łyżek kakao + szczypta soli + 1 łyżka ekstraktu z wanilii zamiast cukru polecam ksylitol; wszystkie składniki zmiksowane w blenderze lub uduszone widelcem

Do dekoracji

  • polewa czekoladowa 50 g oleju kokosowego lub masła + 2 łyżki kakao + 2-3 łyżki cukru (najlepiej ksylitolu + 2 łyżki mleka kokosowego -> tłuszcz roztopiony z cukrem w kąpieli wodnej, wymieszany z kakao, następnie na koniec rozcieńczony mlekiem kokosowym, dokładnie wymieszany)
  • 3-4 truskawki 1 w całości, pozostałe pokrojone na połówki lub plasterki
  • 1 kiwi obrane, pokrojone na plasterki
  • jagody lub borówki amerykańskie
  • świeża mięta opcjonalnie
  • migdały w płatkach opcjonalnie; uprażone na suchej patelni

Jak zrobić

Ciasto naleśnikowe

  1. Wszystkie składniki rozkłócam w misce lub wysokim naczyniu za pomocą widelca lub trzepaczki.
  2. Na dobrze rozgrzanej patelni, o średnicy 24 cm, posmarowanej cienko tłuszczem (trzeba dosmarowywać co drugi naleśnik), unosząc ją powyżej palnika na czas wylewania ciasta, smażę z obu stron cienkie naleśniki (ok. 10-12 sztuk).
  3. Odkładam na talerz, studzę.

Składanie tortu

  1. Wystudzone naleśniki, na talerzu przeznaczonym do serwowania tortu lub paterze, układam jeden na drugim, przekładając każdy cienką warstwą wybranego kremu. Przykrywam ostatnim naleśnikiem i delikatnie dociskam dłonią, wyrównując powierzchnię tortu.

  2. Ostatni, wierzchni naleśnik, dekoruję polewą czekoladową i owocami oraz, opcjonalnie, migdałami i innymi dekoracjami cukierniczymi. Odstawiam do lodówki na min. 2 godziny do stężenia.

Moje porady

Tort naleśnikowy czekoladowy bez jajek - jajka zastępujemy drobno mielonym lnem złocistym zalanym gorącą wodą, odstawionym na kilka minut do napęcznienia. Na 1 jajko przypada zamiennik w postaci 1 łyżki lnu zalanej 1-2 łyżkami wody.

Tort naleśnikowy czekoladowy bezglutenowy - połowę mąki pszennej zastępujemy uniwersalną mąką bezglutenową najlepszą, a drugą połowę - sproszkowaną tapioką
Tort naleśnikowy czekoladowy wegański - stosujemy połączenie zamienników dla naleśników bez mleka krowiego i bez jajek, a masło zastępujemy olejem roślinnym, np. kokosowym, wykorzystując do przełożenia krem z awokado

Naleśniki czekoladowe można zastąpić klasycznymi crepes lub innymi naleśnikami, np. grubymi pancakes lub biszkoptowymi.

Przydatne poradniki:

  1. Krem czekoladowy - przepis
  2. Polewa czekoladowa - przepis
Wartości odżywcze
Tort naleśnikowy czekoladowy
Wielkość porcji (250 g (z polewą czekoladową, bez dekoracji z owoców i bakalii))
Liczba kalorii 539 kcal Kalorie z tłuszczów 180 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 20g 31%
Tłuszcze nasycone 6g 30%
Cholesterol 90mg 30%
Sód 226mg 9%
Potas 209mg 6%
Węglowodany ogółem 82g 27%
Cukry 65g
Białko 7g 14%
Witamina A 5.1%
Witamina C 8.5%
Wapń 11.3%
Żelazo 7.6%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.