Drukuj przepis
Pesto z cukinii

Pesto z cukinii

Pesto z cukinii czyli dodatek do makaronu, ryżu, sałatek i kanapek oraz dip do warzyw i paluszków. Najlepsze pesto z cukinii z czosnkiem, orzechami lub sezamem, bazylią i szpinakiem lub jarmużem.
Danie Półprodukt
Kuchnia Włoska
Przepis na pesto z cukinii
Przygotowanie 10 min
Całkowity czas 10 min
Liczba porcji 4 osoby

Składniki

  • 1 średnia cukinia umyta, sparzona, pokrojona w grube plastry i uduszona na oliwie, na małym ogniu, do miękkości
  • 2 łyżki sezamu lub orzechów nerkowców uprażony na suchej patelni
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • szklanki oleju lnianego lub oliwy z oliwek extra vergine
  • 1 garść listków bazylii świeża
  • 1 garść szpinaku opcjonalnie; lub 1 duży, blanszowany liść jarmużu, bez twardych części
  • 50 g parmezanu opcjonalnie; utarty na tarce o drobnych oczkach
  • sól, pieprz

Jak zrobić

  1. Do kielicha w blenderze wsypuję orzechy lub sezam i przez kilka-kilkadziesiąt sekund (pulsacyjnie, po parę sekund, z przerwami - żeby nie spalić silniczka) miksuję na drobno.
  2. Dodaję pozostałe składniki, oprócz oleju i przypraw, znów miksuję na średnich obrotach, pulsacyjnie, z przerwami. W razie potrzeby zgarniam pesto ze ścianki kielicha za pomocą łopatki.
  3. Stopniowo, cały czas miksując na mniejszych obrotach, wlewam przez otwór w pokrywce olej, cienką strużką, do uzyskania pożądanej konsystencji pesto. Doprawiam solą i pieprzem do smaku.
  4. Pod przykryciem pesto z cukinii można przechowywać w lodówce do 5 dni.

Przepis wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Moje porady

Pesto z cukinii można pasteryzować w słoikach.