2marchewkiśrednie, oskrobane, pokrojone na kawałki długości ok. 3 cm
2jabłkasoczyste, twarde, bez ogryzków, pokrojone w kostkę
1czerwony grejpfrut
1pomarańcza
4daktyleopcjonalnie; lub 1 łyżka miodu albo syropu z agawy
1łyżka nasion chia lub pestek z dyniopcjonalnie
½łyżeczki cynamonu lub imbiruopcjonalnie
1szklanka wody lub kostek loduopcjonalnie
Instructions
Z grejpfruta i pomarańczy wyciskam sok w wyciskarce do cytrusów lub obieram owoc i wyjmuję miąższ, usuwając zewnętrzne błony.
Przelewam sok z cytrusów do kielicha blendera, dodaję pozostałe składniki i miksuję na najwyższych obrotach miksera, najkrócej jak to możliwe, żeby koktajl nie stracił cennych witamin i minerałów.
Serwuję koktajl marchewkowy w szklankach lub kubkach, udekorowany plasterkami limonki, ze słomkami.