Drukuj przepis
Spaghetti z owocami morza

Spaghetti z owocami morza

Najlepszy makaron z owocami morza na białym winie, pachnący małżami i mulami, z dodatkiem krewetek i kalmarów, wzbogacony smakiem natki pietruszki i odrobiny suszonych ziół. Pyszne spaghetti frutti di mare po włosku.
Danie Danie główne
Kuchnia Włoska
Przepis na makaron frutti di mare, makaron z owocami morza, spaghetti ai frutti di mare, spaghetti con frutti di mare, spaghetti frutti di mare, spaghetti z owocami morza
Przygotowanie 15 min
Czas gotowania 15 min
Całkowity czas 30 min
Liczba porcji 4 osoby
Liczba kalorii 545 kcal

Składniki

  • 350 g makaronu spaghetti polecam zastąpić klasyczny, biały makaron makaronem razowym, o niższym indeksie glikemicznym
  • 250 g krewetek lub homarców umyte, osuszone
  • 250 g małży wyszorowane, przebrane
  • 250 g muli wyszorowane, przebrane
  • 250 g kalmarów oczyszczone, pokrojone w krążki lub paski
  • 4 ząbki czosnku drobno posiekany
  • natka pietruszki 1 pęczek, drobno posiekana
  • 100 ml białego wina wytrawne
  • 300 g pomidorów dojrzałe, słodkie w smaku; małe pomidorki koktajlowe lub duże pomidory pokrojone w kostkę
  • oliwa lub klarowane masło do smażenia
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 100 ml wywaru rybnego opcjonalnie; zamiast białego wina
  • 1 ostra papryczka chili opcjonalnie; drobno posiekana
  • 1 łyżeczka mieszanki suszonej bazylii i oregano opcjonalnie

Jak zrobić

  1. Makaron gotuję w osolonej wodzie al dente, czyli lekko twardy.
  2. W czasie gdy makaron się gotuje, przygotowuję wszystkie pozostałe składniki jednocześnie, w kilku osobnych naczyniach.
  3. Szklę czosnek i połowę pietruszki na patelni. Przekładam na talerzyk, odstawiam. Tę samą patelnię wykorzystuję do podsmażenia krewetek i kalmarów.
  4. Pomidory (opcjonalnie z chili) posypuję szczyptą soli i podsmażam na 1 łyżce tłuszczu do zmiękczenia. Można posypać je też mieszanką suszonej bazylii i oregano.
  5. Małże i mule wrzucam na 2 łyżki tłuszczu, zalewam połową białego wina i gotuję pod przykryciem przez ok. 6 minut (odrzucam te, które się nie otworzyły po ugotowaniu).
  6. Kalmary i krewetki wrzucam na patelnię po czosnku, dodaję 2-4 łyżki tłuszczu i smażę do momentu zróżowienia krewetek.
  7. Do krewetek dodaję pomidory, małże i mule oraz czosnek z natką pietruszki i odcedzony makaron. Trzymam jeszcze chwilę na ogniu, mieszając całość
  8. Przekładam makaron na talerze, porcjuję owoce morza i polewam pozostałym na patelni sosem.
  9. Posypuję pozostałą pietruszką, opcjonalnie dodaję świeżo zmielony pieprz.

Przepis wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Moje porady

Do przygotowania tego dania można też wykorzystać mieszankę owoców morza mrożonych, chociaż nie będą tak dekoracyjne jak te kupione osobno, o odpowiednio dużym rozmiarze, z pancerzami (krewetki lub homarce) czy muszlami (małże i mule).

Przydatne poradniki:

  1. Jak oczyścić mule (w ten sam sposób oczyszcza się małże)
  2. Jak obierać krewetki (jeśli nie chcecie smażyć ich w całości)
  3. Jak ugotować makaron
  4. Jak zrobić wywar rybny
Wartości odżywcze
Spaghetti z owocami morza
Wielkość porcji (450 g)
Liczba kalorii 545 kcal Kalorie z tłuszczów 36 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 4g 6%
Cholesterol 314mg 105%
Sód 773mg 32%
Potas 959mg 27%
Węglowodany ogółem 78g 26%
Błonnik 4g 16%
Cukry 6g
Białko 41g 82%
Witamina A 24.6%
Witamina C 52.4%
Wapń 18.3%
Żelazo 37.3%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.