Spaghetti z owocami morza

Spaghetti z owocami morza

Najlepszy makaron z owocami morza na białym winie, pachnący małżami i mulami, z dodatkiem krewetek i kalmarów, wzbogacony smakiem natki pietruszki i odrobiny suszonych ziół. Pyszne spaghetti frutti di mare po włosku.
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time: 15 min
Cook Time: 15 min
Total Time: 30 min
Course: Danie główne
Cuisine: Włoska
Keyword: makaron frutti di mare, makaron z owocami morza, spaghetti ai frutti di mare, spaghetti con frutti di mare, spaghetti frutti di mare, spaghetti z owocami morza
Servings: 4 osoby
Calories: 545kcal
Author: Dorota Kamińska

Składniki

  • 350 g makaronu spaghetti polecam zastąpić klasyczny, biały makaron makaronem razowym, o niższym indeksie glikemicznym
  • 250 g krewetek lub homarców umyte, osuszone
  • 250 g małży wyszorowane, przebrane
  • 250 g muli wyszorowane, przebrane
  • 250 g kalmarów oczyszczone, pokrojone w krążki lub paski
  • 4 ząbki czosnku drobno posiekany
  • natka pietruszki 1 pęczek, drobno posiekana
  • 100 ml białego wina wytrawne
  • 300 g pomidorów dojrzałe, słodkie w smaku; małe pomidorki koktajlowe lub duże pomidory pokrojone w kostkę
  • oliwa lub klarowane masło do smażenia
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 100 ml wywaru rybnego opcjonalnie; zamiast białego wina
  • 1 ostra papryczka chili opcjonalnie; drobno posiekana
  • 1 łyżeczka mieszanki suszonej bazylii i oregano opcjonalnie

Instructions

  • Makaron gotuję w osolonej wodzie al dente, czyli lekko twardy.
  • W czasie gdy makaron się gotuje, przygotowuję wszystkie pozostałe składniki jednocześnie, w kilku osobnych naczyniach.
  • Szklę czosnek i połowę pietruszki na patelni. Przekładam na talerzyk, odstawiam. Tę samą patelnię wykorzystuję do podsmażenia krewetek i kalmarów.
  • Pomidory (opcjonalnie z chili) posypuję szczyptą soli i podsmażam na 1 łyżce tłuszczu do zmiękczenia. Można posypać je też mieszanką suszonej bazylii i oregano.
  • Małże i mule wrzucam na 2 łyżki tłuszczu, zalewam połową białego wina i gotuję pod przykryciem przez ok. 6 minut (odrzucam te, które się nie otworzyły po ugotowaniu).
  • Kalmary i krewetki wrzucam na patelnię po czosnku, dodaję 2-4 łyżki tłuszczu i smażę do momentu zróżowienia krewetek.
  • Do krewetek dodaję pomidory, małże i mule oraz czosnek z natką pietruszki i odcedzony makaron. Trzymam jeszcze chwilę na ogniu, mieszając całość
  • Przekładam makaron na talerze, porcjuję owoce morza i polewam pozostałym na patelni sosem.
  • Posypuję pozostałą pietruszką, opcjonalnie dodaję świeżo zmielony pieprz.

Video

Notes

Do przygotowania tego dania można też wykorzystać mieszankę owoców morza mrożonych, chociaż nie będą tak dekoracyjne jak te kupione osobno, o odpowiednio dużym rozmiarze, z pancerzami (krewetki lub homarce) czy muszlami (małże i mule).

Przydatne poradniki:

  1. Jak oczyścić mule (w ten sam sposób oczyszcza się małże)
  2. Jak obierać krewetki (jeśli nie chcecie smażyć ich w całości)
  3. Jak ugotować makaron
  4. Jak zrobić wywar rybny

Nutrition

Serving: 450g | Calories: 545kcal | Carbohydrates: 78g | Protein: 41g | Fat: 4g | Cholesterol: 314mg | Sodium: 773mg | Potassium: 959mg | Fiber: 4g | Sugar: 6g | Vitamin A: 24.6% | Vitamin C: 52.4% | Calcium: 18.3% | Iron: 37.3%
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!