Placuszki biszkoptowe
Print Recipe
5 from 1 vote

Racuchy biszkoptowe

Racuchy biszkoptowe bez mleka, wyrastające na pianie z białek. Puszyste racuszki do udekorowania owocami i bitą śmietaną lub ulubioną polewą.
Course: Deser, Śniadanie
Cuisine: Polska
Keyword: racuchy biszkoptowe
Servings: 16 sztuk
Author: Dorota Kamińska

Ingredients

Ciasto

  • 6 jajek białka oddzielone od żółtek
  • 18 łyżek mąki pszenna typ 400-450 lub orkiszowa typ 630, albo uniwersalna mąka bezglutenowa lub mąka migdałowa/orzechowa/kokosowa
  • 2 łyżki cukru polecam zastąpić ksylitolem, ma niższy indeks glikemiczny i mniej kalorii niż biały cukier
  • szczypta soli

Do smażenia

  • olej

Do dekoracji

  • świeże owoce truskawki, maliny, jagody, porzeczki, borówki, kiwi, figi, brzoskwinie, morele
  • mięta

Instructions

  • Białka ubijam na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, kiedy formują już miękkie czubki, dodaję cukier z solą i ubijam aż do ich rozpuszczenia.
  • Dodaję żółtka i mieszam delikatnie za pomocą łyżki lub widelca, do połączenia składników.
  • Przesiewam mąkę i znów delikatnie mieszam całość, do połączenia składników.
  • Smażę niewielkie porcje ciasta wyłożonego łyżką na patelni z rozgrzanym olejem, na niedużym ogniu. Racuchy powinny powoli wyrastać i niezbyt mocno się zrumienić.

Notes

W trakcie smażenia, tuż przed obróceniem, na racuchy można nałożyć plasterki świeżych owoców, przykryć kolejną warstwą ciasta, dosmażyć i obrócić.
Przydatne poradniki:
  1. Piana z białek - jak ubić
  2. Jak wybrać tłuszcz do smażenia