Go Back
Print
Recipe Image
Notes
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Sałatka z roszponki z serem pleśniowym
Sałatka z roszponki z serem pleśniowym oraz pomidorem i oliwkami czyli pożywna sałatka na śniadanie lub kolację.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
5
minutes
minutes
Total Time:
5
minutes
minutes
Course:
Sałatka
Cuisine:
Amerykańska, Europejska
Keyword:
sałatka z roszponki z serem pleśniowym
Servings:
2
osoby
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
200
g
roszponki
1 opakowanie; dokładnie, ale delikatnie umyta i osuszona
2
pomidory
dojrzałe; pokrojone w dużą kostkę lub na plasterki
1
cebula
bardzo mała; drobno pokrojona; przed dodaniem do sałatki można delikatnie posolić, ugnieść i odstawić na kilkanaście minut
50
g
czarnych oliwek
bez pestek; pokrojone na plasterki
1
ser pleśniowy
okrągły; pokrojony na 8 trójkątnych kawałków
3
łyżki
pestek z dyni lub słonecznika
uprażone na suchej patelni
3
listki bazylii
drobno posiekane
2
łyżki
oliwy z oliwek extra vergine lub oleju lnianego
sól i pieprz
Instructions
Wszystkie składniki delikatnie mieszam w misce i podaję.
Notes
Jak pokroić cebulę
Tried this recipe?
Let us know
how it was!