Jak oczyścić karczochy

Jak oczyścić karczochy

Jak oczyścić karczochy krok po kroku i co trzeba zrobić przed ich gotowaniem lub pieczeniem.
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time: 15 min
Total Time: 15 min
Course: Półprodukt
Cuisine: Amerykańska, Europejska
Keyword: jak oczyścić karczochy
Author: Dorota Kamińska

Składniki

  • karczochy umyte pod bieżącą wodą
  • 1 l wody
  • ½ cytryny

Instructions

  • Odcinam łodygi tuż pod nasadą lub odrobinę niżej (zaokrąglona część łodygi tuż pod kwiatem również może być smaczna).
  • Obieram karczochy z zewnętrznych, twardszych liści, odcinając je za pomocą noża.
  • Czubki pozostałych, zwiniętych liści, obcinam na długości ok. ⅓ całego karczocha.
  • Oczyszczam nasadę łodygi (jeśli karczoch jest młody) lub obcinam.
  • Przecinam karczochy wzdłuż, na pół.*
  • Ze środka usuwam nożem sztywne listki i część kędzierzawą (jeśli występuje).
  • Sok z cytryny wyciskam do miski z wodą.
  • Zanurzam karczochy w wodzie z cytryną na ok. 10 minut.
  • Kroję karczochy na plastry o szerokości ok. 3-5 mm.

Video

Notes

* Opcjonalnie karczochów można nie przecinać, tylko wybrać środkowe listki i część kędzierzawą za pomocą ostro zakończonej łyżeczki. Tak oczyszczone karczochy świetnie nadadzą się do faszerowania i grillowania lub zapiekania w całości.
Jak oczyścić karczochy - krok po kroku
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!