Drukuj przepis
Jak oczyścić karczochy

Jak oczyścić karczochy

Jak oczyścić karczochy krok po kroku i co trzeba zrobić przed ich gotowaniem lub pieczeniem.
Danie Półprodukt
Kuchnia Amerykańska, Europejska
Przepis na jak oczyścić karczochy
Przygotowanie 15 min
Całkowity czas 15 min

Składniki

  • karczochy umyte pod bieżącą wodą
  • 1 l wody
  • ½ cytryny

Jak zrobić

  1. Odcinam łodygi tuż pod nasadą lub odrobinę niżej (zaokrąglona część łodygi tuż pod kwiatem również może być smaczna).
  2. Obieram karczochy z zewnętrznych, twardszych liści, odcinając je za pomocą noża.
  3. Czubki pozostałych, zwiniętych liści, obcinam na długości ok. ⅓ całego karczocha.
  4. Oczyszczam nasadę łodygi (jeśli karczoch jest młody) lub obcinam.
  5. Przecinam karczochy wzdłuż, na pół.*
  6. Ze środka usuwam nożem sztywne listki i część kędzierzawą (jeśli występuje).
  7. Sok z cytryny wyciskam do miski z wodą.
  8. Zanurzam karczochy w wodzie z cytryną na ok. 10 minut.
  9. Kroję karczochy na plastry o szerokości ok. 3-5 mm.

Przepis wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Moje porady

* Opcjonalnie karczochów można nie przecinać, tylko wybrać środkowe listki i część kędzierzawą za pomocą ostro zakończonej łyżeczki. Tak oczyszczone karczochy świetnie nadadzą się do faszerowania i grillowania lub zapiekania w całości.

Jak oczyścić karczochy - krok po kroku