Drukuj przepis
Risotto z kurkami

Risotto z kurkami

Risotto z kurkami i szpinakiem czyli smaczny obiad bez mięsa. Najlepsze risotto kurkowe ze szpinakiem i serem gorgonzola, z dodatkiem cebuli i czosnku, pięknie, intensywnie pachnące i pożywne.

Danie Danie główne
Kuchnia Włoska
Przepis na risotto kurkowe, risotto z kurkami
Przygotowanie 5 min
Czas gotowania 30 min
Całkowity czas 35 min
Liczba porcji 4 osoby
Liczba kalorii 885 kcal

Składniki

  • 2 szklanki ryżu arborio
  • 2 cebule drobno pokrojone
  • 2-4 ząbki czosnku pokrojony w cienkie plasterki
  • 250 g kurek oczyszczone, przelane wrzątkiem, pokrojone w grube kawałki
  • 250 g szpinaku młode listki surowe lub starsze, większe, szybko sparzone i odciśnięte, a następnie pokrojone w paski o szerokości ok. 1 cm
  • 2 szklanki białego wina wytrawnego
  • ½ l wywaru warzywny lub drobiowy
  • 100 g sera gorgonzola
  • ½ łyżeczki rozmarynu
  • ½ łyżeczki tymianku
  • 1-2 łyżki gorczycy lekko uprażona na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce
  • biały pieprz
  • szczypta soli
  • oliwa
  • 50 g masła ¼ kostki

Jak zrobić

  1. Na niewielkim ogniu, pod przykryciem, szklę cebulę na oliwie z oliwek. Do zeszklonej dodaję czosnek i jeszcze chwilę szklę całość.

  2. Dosypuję ryż i szklę na niedużym ogniu, aż zrobi się przezroczysty, od czasu do czasu mieszając.

  3. Do ryżu dolewam białe wino i trzymam całość na niewielkim ogniu, aż powoli i delikatnie ryż „wypije” wino.
  4. Powoli, jedna chochla po drugiej, dolewam zimny wywar, trzymając całość na niedużym ogniu. Za każdym razem, kiedy ryż „wypije” wywar, dolewam kolejną porcję, chociaż w pewnym momencie wywaru zacznie się robić coraz więcej i trzeba będzie go dolewać, nie czekając aż się wchłonie.
  5. Nadal na niewielkim ogniu, gotuję całość przez ok. 20 minut. Ryż powinien być ugotowany al dente czyli „na ząb”, lekko twardawy.
  6. Na osobnej patelni, na oliwie, podsmażam przez kilka minut, na średnim ogniu, kurki posolone niewielką ilością soli. W trakcie podsmażania doprawiam pieprzem, tymiankiem i rozmarynem.

  7. Do ugotowanego ryżu dodaję podsmażone kurki i szpinak i duszę kilka minut aż do ich zmiękczenia.

  8. Dodaję do całości rozkruszony ser oraz gorczycę, dokładnie mieszam i trzymam na średnim ogniu, aż do jego rozpuszczenia.

  9. Na koniec dokładam masło, wyłączam ogień, przykrywam patelnię i czekam, aż tłuszcz się rozpuści.
  10. Serwuję gorące, doprawione pieprzem risotto z kurkami.

  11. Risotto powinno mieć konsystencję „fali”, inaczej nazywaną konsystencją „lawy”, czyli delikatnie rozlewać się na talerzu. Jeśli po ugotowaniu czy odgrzewaniu będzie zbyt gęste, można rozprowadzić je niewielką ilością dodatkowego wywaru, którego warto mieć zawsze ugotowane odrobinę więcej.

Przepis wideo

Moje porady

  1. Jak pokroić cebulę
  2. Jak zrobić wywar warzywny
  3. Jak ugotować risotto
Wartości odżywcze
Risotto z kurkami
Wielkość porcji (450 g)
Liczba kalorii 885 kcal Kalorie z tłuszczów 360 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 40g 62%
Tłuszcze nasycone 14g 70%
Cholesterol 45mg 15%
Sód 1002mg 42%
Potas 938mg 27%
Węglowodany ogółem 94g 31%
Błonnik 7g 28%
Cukry 4g
Białko 15g 30%
Witamina A 132.6%
Witamina C 24.1%
Wapń 23.3%
Żelazo 49.8%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.