Risotto z kurkami

Risotto z kurkami

Risotto z kurkami i szpinakiem czyli smaczny obiad bez mięsa. Najlepsze risotto kurkowe ze szpinakiem i serem gorgonzola, z dodatkiem cebuli i czosnku, pięknie, intensywnie pachnące i pożywne.
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time: 5 min
Cook Time: 30 min
Total Time: 35 min
Course: Danie główne
Cuisine: Włoska
Keyword: risotto kurkowe, risotto z kurkami
Servings: 4 osoby
Calories: 885kcal
Author: Dorota Kamińska

Składniki

  • 2 szklanki ryżu arborio
  • 2 cebule drobno pokrojone
  • 2-4 ząbki czosnku pokrojony w cienkie plasterki
  • 250 g kurek oczyszczone, przelane wrzątkiem, pokrojone w grube kawałki
  • 250 g szpinaku młode listki surowe lub starsze, większe, szybko sparzone i odciśnięte, a następnie pokrojone w paski o szerokości ok. 1 cm
  • 2 szklanki białego wina wytrawnego
  • ½ l wywaru warzywny lub drobiowy
  • 100 g sera gorgonzola
  • ½ łyżeczki rozmarynu
  • ½ łyżeczki tymianku
  • 1-2 łyżki gorczycy lekko uprażona na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce
  • biały pieprz
  • szczypta soli
  • oliwa
  • 50 g masła ¼ kostki

Instructions

  • Na niewielkim ogniu, pod przykryciem, szklę cebulę na oliwie z oliwek. Do zeszklonej dodaję czosnek i jeszcze chwilę szklę całość.
  • Dosypuję ryż i szklę na niedużym ogniu, aż zrobi się przezroczysty, od czasu do czasu mieszając.
  • Do ryżu dolewam białe wino i trzymam całość na niewielkim ogniu, aż powoli i delikatnie ryż „wypije” wino.
  • Powoli, jedna chochla po drugiej, dolewam zimny wywar, trzymając całość na niedużym ogniu. Za każdym razem, kiedy ryż „wypije” wywar, dolewam kolejną porcję, chociaż w pewnym momencie wywaru zacznie się robić coraz więcej i trzeba będzie go dolewać, nie czekając aż się wchłonie.
  • Nadal na niewielkim ogniu, gotuję całość przez ok. 20 minut. Ryż powinien być ugotowany al dente czyli „na ząb”, lekko twardawy.
  • Na osobnej patelni, na oliwie, podsmażam przez kilka minut, na średnim ogniu, kurki posolone niewielką ilością soli. W trakcie podsmażania doprawiam pieprzem, tymiankiem i rozmarynem.
  • Do ugotowanego ryżu dodaję podsmażone kurki i szpinak i duszę kilka minut aż do ich zmiękczenia.
  • Dodaję do całości rozkruszony ser oraz gorczycę, dokładnie mieszam i trzymam na średnim ogniu, aż do jego rozpuszczenia.
  • Na koniec dokładam masło, wyłączam ogień, przykrywam patelnię i czekam, aż tłuszcz się rozpuści.
  • Serwuję gorące, doprawione pieprzem risotto z kurkami.
  • Risotto powinno mieć konsystencję „fali”, inaczej nazywaną konsystencją „lawy”, czyli delikatnie rozlewać się na talerzu. Jeśli po ugotowaniu czy odgrzewaniu będzie zbyt gęste, można rozprowadzić je niewielką ilością dodatkowego wywaru, którego warto mieć zawsze ugotowane odrobinę więcej.

Video

Notes

Nutrition

Serving: 450g | Calories: 885kcal | Carbohydrates: 94g | Protein: 15g | Fat: 40g | Saturated Fat: 14g | Cholesterol: 45mg | Sodium: 1002mg | Potassium: 938mg | Fiber: 7g | Sugar: 4g | Vitamin A: 132.6% | Vitamin C: 24.1% | Calcium: 23.3% | Iron: 49.8%
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!