Go Back
Print
Recipe Image
Notes
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Zupa bananowa z chili
Słodko-ostra, rozgrzewająca zupa bananowa z chili czyli nietypowa zupa bazująca na bananach, z dodatkiem kukurydzy, cebuli i czosnku oraz pomidorów i ziół.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
5
minutes
minutes
Cook Time:
25
minutes
minutes
Total Time:
30
minutes
minutes
Course:
Zupa
Cuisine:
Europejska
Keyword:
zupa bananowa z chili
Servings:
6
osób
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
300
g
nie za mocno dojrzałych bananów
obrane ze skóry, pokrojone ukośnie w kawałki długości ok. 3 cm
1
ząbek
czosnku
przeciśnięty przez praskę
1
cebula
drobno pokrojona
1
pomidor
duży, dojrzały, obrany ze skóry, pokrojony w kostkę
400
g
kukurydzy
1
papryczka chili
drobno pokrojona
1
l
wywaru warzywnego
1
łyżeczka
suszonego estragonu
2
łyżki
masła
szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
sól i świeżo zmielony pieprz
Instructions
Cebulę i czosnek szklę na maśle aż do miękkości.
Dodaję banany, pomidor i kukurydzę. Podsmażam przez kolejnych 5 minut.
W garnku zalewam warzywa i banana wywarem, dodaję chili, sól i pieprz.
Gotuję na niewielkim ogniu przez ok. 10 minut, aż do zmiękczenia bananów. Doprawiam gałką muszkatołową, mieszam i od razu podaję.
Notes
Jak pokroić cebulę
Jak zrobić
wywar warzywny
Tried this recipe?
Let us know
how it was!