Drukuj przepis
Koktajl z arbuza

Koktajl z arbuza

Smaczny, o nietypowym smaku, koktajl z arbuza z dodatkiem świeżego imbiru i mrożonej herbaty, prosty do zrobienia w kilka minut w blenderze.
Danie Deser, Śniadanie
Kuchnia Amerykańska, Azjatycka, Europejska
Przepis na koktajl arbuzowy, koktajl z arbuza
Przygotowanie 5 min
Całkowity czas 5 min
Liczba porcji 6 osób
Liczba kalorii 58 kcal

Składniki

  • 1 kg słodkiego arbuza sam miąższ, bez skóry i nasion, grubo posiekany
  • 2 łyżeczki imbiru koniecznie świeży, utarty
  • 10-12 kostek zamrożonej zielonej herbaty można przed zamrożeniem posłodzić ją 1-2 łyżeczkami miodu, ksylitolu lub syropu z agawy
  • 1 plaster ananasa opcjonalnie; o grubości ok. 2 cm

Jak zrobić

  1. Kawałki arbuza, ananasa i kostki mrożonej herbaty miksuję z imbirem w blenderze.
  2. Dodaję kostki lodu i miksuję, aż lód się pokruszy.
  3. Koktajl podaję w wysokich szklankach, ozdobiony kawałkiem arbuza, ananasem i listkiem mięty.
Wartości odżywcze
Koktajl z arbuza
Wielkość porcji (1 szklanka)
Liczba kalorii 58 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Sód 2mg 0%
Potas 201mg 6%
Węglowodany ogółem 14g 5%
Cukry 11g
Białko 1g 2%
Witamina A 19%
Witamina C 24.5%
Wapń 1.3%
Żelazo 2.4%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.