Przepis na grillowany ser pleśniowy z konfiturą z żurawiny lub czerwonej borówki czyli pomysł na szybką przekąskę na ciepło, łatwy obiad lub kolację. Prosty do zrobienia na grillu lub patelni, grillowany ser pleśniowy.
Serki opiekam na mocno rozgrzanej, suchej, teflonowej patelni (lub „paskowanej” patelni do grillowania, lub na grillu), aż miejscami zbrązowieją. Na serku można uzyskać wzorek w paski lub kratkę (kiedy wypali się już wzorek w paski, a skórka serka jest gruba i trwała, można obrócić serek, za pomocą szczypiec, o 45°.Serki mogą być ugrillowane z obu stron lub tylko z jednej, w zależności od tego jak bardzo są dojrzałe. W młodszych serkach środek roztapia się szybciej.
Układam na talerzach, ozdabiam każdy 1 łyżką konfitury i listkami stewii/mięty. Można dołożyć po kilka liści sałaty lollo biondo, odrobinę tymianku, uprażonych na suchej patelni płatków migdałów lub orzechów i polać odrobiną oliwy lub miodu.