Kurczak egipski Morg Polo

Kurczak egipski Morg Polo

Kurczak egipski Morg Polo czyli podsmażany, a następnie duszony z ryżem kurczak doprawiany cynamonem, serwowany z morelami i rodzynkami.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 25 min
Całkowity czas: 30 min
Danie: Danie główne
Kuchnia: Egipska
Keyword: kurczak morg polo
Liczba porcji: 4 osoby
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

  • 12 skrzydełek kurczaka
  • 200 g ryżu
  • 1 czerwona cebula drobno pokrojona lub posiekana w piórka
  • 100 g suszonych moreli
  • 4 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka cynamonu
  • 3 łyżki masła
  • oliwa
  • sól, pieprz

Jak zrobić

  • Cebulę szklę na głębokiej patelni na 3 łyżkach oliwy.
  • Dodaję umyte i oczyszczone skrzydełka natarte solą i pieprzem.
  • Gdy mięso zbrązowieje, dokładam morele, rodzynki i 1 łyżkę cynamonu. Smażę jeszcze chwilę, a następnie zalewam gorącą wodą tak, aby częściowo przykryć mięso. Duszę pod przykryciem, na małym ogniu, przez ok. 30 minut.
  • Żaroodporne naczynie smaruję masłem, na dnie układam ugotowany, odcedzony ryż.
  • Na wierzchu kładę skrzydełka, polewam powstałym podczas duszenia sosem, razem z owocami.
  • Całość przykrywam folią aluminiową lub pokrywką tak, żeby nie przykrywała szczelnie kurczaka i piekę przez ok. 20 minut w temperaturze 150 °C.

Video

Wskazówki

Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!