Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Zakwas na barszcz biały
Zakwas na barszcz biały z mąki pszennej razowej, wody i czosnku. Najprostszy przepis na zakwas na biały barszcz.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
3
days
days
5
minutes
minutes
Total Time:
3
days
days
5
minutes
minutes
Course:
Półprodukt
Cuisine:
Polska
Keyword:
zakwas na barszcz biały, zakwas na biały barszcz
Servings:
8
osób
Calories:
51
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
1
szklanka
mąki pszennej razowej
typ 2000
1
l
wody
przegotowana, ciepła
1
ząbek
czosnku
przeciśnięty przez praskę
Instructions
Wszystkie składniki mieszam w szklanym naczyniu.
Przykrywam tak, żeby do zakwasu miało dostęp powietrze i odstawiam w ciepłe miejsce.
Zakwas ukisi się po ok. 3 dniach. Uzyska charakterystyczny, słodkawo-kwaskowaty zapach i smak.
Notes
Jak zrobić
barszcz biały wigilijny
Nutrition
Wielkość porcji:
150
g
|
Kalorie:
51
kcal
|
Węglowodany:
10
g
|
Białko:
2
g
|
Sód:
6
mg
|
Potas:
54
mg
|
Błonnik:
1
g
|
Witamina C:
0.1
mg
|
Wapń:
9
mg
|
Żelazo:
0.5
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!