Go Back
Print
Recipe Image
Notes
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Meksykańskie skrzydełka z kurczaka na ostro
Meksykańskie skrzydełka z kurczaka na ostro, przyprawiane chili i czosnkiem oraz miodem i wódką lub tequilą, z dodatkiem soku z limonki lub pomarańczy. Bardzo smaczne, ostre skrzydełka meksykańskie na obiad lub kolację.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
30
minutes
minutes
Cook Time:
1
hour
hour
Total Time:
1
hour
hour
30
minutes
minutes
Course:
Danie główne
Cuisine:
Meksykańska
Keyword:
meksykańskie skrzydełka z kurczaka na ostro
Servings:
4
osoby
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
1
kg
skrzydełek z kurczaka
100
ml
wódki lub tequili
4
ząbki
czosnku
przeciśnięty przez praskę
1
szklanka
wywaru warzywnego lub drobiowego
2
łyżki
oleju
5
łyżek
soku z limonki lub pomarańczy
5
łyżek
miodu
o łagodnym smaku, np. rzepakowy
1
łyżeczka
imbiru
świeżo utarty
1
łyżeczka
chili
½
łyżeczki
soli
Instructions
Olej i miód podgrzewam w małym rondelku, dodaję wywar, dosypuję przyprawy.
Zalewam ułożone w naczyniu żaroodpornym skrzydełka, odstawiam na 20 minut w chłodne miejsce.
Przykrywam i wstawiam do piekarnika na ok. 1 godz., temperatura 180 °C.
Aby nie wyschły na powierzchni, można parę razy obrócić każde skrzydełko w trakcie pieczenia.
Notes
Klasyczne ciasto naleśnikowe można zastąpić ciastem razowym, czekoladowym lub bezglutenowym.
Jak zrobić
naleśniki
Jak zrobić
naleśniki razowe
Jak zrobić
naleśniki czekoladowe
Jak zrobić
cukier waniliowy
Polewa czekoladowa
– przepis
Bita śmietana
– przepis
Bita śmietana
– przepis
Tried this recipe?
Let us know
how it was!