Czerwony barszcz na zakwasie

Czerwony barszcz na zakwasie

Czerwony barszcz na zakwasie klasyczny, gotowany na wodzie lub wywarze mięsnym, z grzybami i warzywami oraz aromatycznymi przyprawami. Idealny na Wigilię!
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 30 min
Całkowity czas: 40 min
Danie: Zupa
Kuchnia: Polska
Keyword: barszcz na zakwasie, czerwony barszcz, czerwony barszcz na zakwasie, czerwony barszcz wigilijny
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 68kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

  • 2 buraki duże, ok. 400 g; pokrojone w kostkę, plastry lub utarte na tarce o grubych oczkach - im mniejsze kawałki, tym lepiej oddadzą kolor i smak do barszczu
  • 1 marchewka lub kawałek dyni ok. 200 g; obrana, pokrojona w kostkę lub plastry
  • 1 pietruszka ok. 100 g; obrana, pokrojona w kostkę lub plastry
  • 1 kawałek selera ok. 50 g; obrany, pokrojony w kostkę lub plastry
  • 1 cebula obrana, przekrojona na pół, ponakłuwana kilkoma goździkami
  • 2-4 ząbki czosnku pokrojony na mniejsze kawałki; połowę można przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać i zostawić do dodania na surowo do gotowego barszczu
  • 50 g suszonych grzybów namoczone w zimnej wodzie przez kilka godzin
  • l wody można zastąpić wywarem mięsnym lub z kości
  • ½-1 szklanka zakwasu z buraków można dodać mniej
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarna suszonych owoców jałowca
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • 4 ziarna pieprzu
  • 1-2 łyżeczki soli

Jak zrobić

  • Cebulę, opcjonalnie, po obraniu i przed nakłuciem goździkami, można opalić na palniku kuchenki gazowej. Cebulę i czosnek szklę w dużym garnku, na maśle lub oleju, na niedużym ogniu, ze szczyptą soli.
  • Wszystkie warzywa, grzyby, zioła i przyprawy wkładam do garnka z cebulą i czosnkiem i zalewam wodą. Zagotowuję. 
    Przyprawy ziarniste można włożyć do garnka w woreczku z jałowej gazy lub metalowym zaparzaczu do herbaty - będzie je łatwiej wyłowić po ugotowaniu.
  • Zmniejszam ogień, żeby barszcz lekko bulgotał i gotuję przez 30 minut.
  • Odcedzam warzywa (można zostawić grzyby). Zdejmuję garnek z barszczem z ognia.
  • Dolewam do barszczu zakwas z buraków, mieszam całość, doprawiam w razie potrzeby i serwuję z gotowanymi ziemniakami i karmelizowaną cebulką, puree, uszkami, kaszą lub fasolą.

Video

Wskazówki

Nutrition

Serving: 250ml | Kalorie: 68kcal | Carbohydrates: 16g | Białko: 1g | Sód: 740mg | Potas: 367mg | Fiber: 3g | Cukier: 4g | Witamina A: 2795IU | Witamina C: 6mg | Wapń: 35mg | Żelazo: 0.6mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!