Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Pachnąca zupa grzybowa z grzybów suszonych, z dodatkiem cebuli i pora lub czosnku, marchewki i odrobiny gorczycy oraz cynamonu, dzięki którym jest wyjątkowo aromatyczna, a zagęszczana zdrowiej - jogurtem.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 30 min
Całkowity czas: 40 min
Danie: Zupa
Kuchnia: Polska
Keyword: grzybowa, zupa grzybowa, zupa z grzybów, zupa z grzybów suszonych, zupa z suszonych grzybów
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 136kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

  • 100-200 g suszonych grzybów
  • 1,5 l wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 1 por mały, tylko biała część, pokrojony w talarki; można zastąpić 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę
  • ½ marchewki obrana, pokrojona na plasterki
  • 100-200 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki szczypiorku lub koperku drobno posiekany
  • 2 łyżki masła zwykłe lub klarowane, można zastąpić olejem rzepakowym
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek tymianku do dekoracji
  • 1 łyżeczka gorczycy opcjonalnie
  • 1 szczypta cynamonu opcjonalnie

Jak zrobić

  • Grzyby moczę przez kilka godzin w zimnym wywarze. Odcedzam, odciskam i kroję na plasterki. Wywar zachowuję.
  • W garnku, na maśle, szklę cebulę z porem lub czosnkiem oraz gorczycą.
  • Dodaję grzyby i marchewkę i podsmażam całość.
  • Zalewam wywarem, w którym moczyły się grzyby, doprawiam cynamonem, solą i pieprzem i gotuję przez ok. 20 minut na średnim ogniu.
  • Zmniejszam ogień do minimum. Do jogurtu wlewam kilka łyżek zupy i mocno, dokładnie mieszam.
  • Powoli, cały czas mieszając, wlewam mieszankę jogurtową do zupy. Zostawiam jeszcze przez 1-2 minuty na ogniu.
  • Serwuję zupę grzybową posypaną koperkiem i tymiankiem.

Wskazówki

Nutrition

Serving: 275ml | Kalorie: 136kcal | Carbohydrates: 21g | Białko: 3g | Fat: 5g | Tłuszcze nasycone: 3g | Cholesterol: 14mg | Sód: 1058mg | Potas: 377mg | Fiber: 2g | Cukier: 5g | Witamina A: 1825IU | Witamina C: 4.8mg | Wapń: 57mg | Żelazo: 0.7mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!