Drukuj przepis
Choinka z bezy

Choinka z bezy

Choinka z bezy czyli bezowy tort w kształcie choinki, przekładany i dekorowany kremem z bitej śmietany i mascarpone, udekorowany kulkami kokosowymi i owocem granatu.
Danie Deser
Kuchnia Amerykańska, Europejska
Przepis na beza choinka, beza świąteczna, choinka bezowa, choinka z bezy
Przygotowanie 1 godzina 30 min
Czas gotowania 1 godzina
Całkowity czas 2 godz. 30 min
Liczba porcji 8 osób
Liczba kalorii 681 kcal

Składniki

  • 3 blaty bezowe o różnej średnicy, np. 10 cm, 15 cm i 20 cm, przygotowane z 5 białek i 2½ szklanki cukru pudru
  • krem z bitej śmietany i mascarpone ubity z 330 ml śmietanki 30% i 500 g mascarpone
  • 15 sztuk kulek kokosowych, np. w białej czekoladzie
  • nasiona z ćwiartki owocu granatu

Jak zrobić

  1. Wystudzone blaty bezowe przekładam kremem z mascarpone, delikatnie dociskając. Wykorzystuję maksymalnie połowę kremu.
  2. Wierzch dekoruję za pomocą szprycy i delikatnie układam kulki kokosowe oraz kawałki miąższu granatu.
  3. Od razu serwuję lub odstawiam do lodówki.

Przepis wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Moje porady

Opcjonalnie każdą warstwę kremu w środku choinki można posypać płatkami migdałów delikatnie uprażonymi na suchej patelni.

Przydatne poradniki:

  1. Jak upiec bezy
  2. Jak zrobić krem z bitej śmietany z mascarpone
Wartości odżywcze
Choinka z bezy
Wielkość porcji (120 g (bez dekoracji z kulek))
Liczba kalorii 681 kcal Kalorie z tłuszczów 387 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 43g 66%
Tłuszcze nasycone 27g 135%
Cholesterol 119mg 40%
Sód 82mg 3%
Potas 82mg 2%
Węglowodany ogółem 66g 22%
Cukry 63g
Białko 7g 14%
Witamina A 29.6%
Witamina C 1.4%
Wapń 11.6%
Żelazo 0.3%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.