Choinka z bezy

Choinka z bezy

Choinka z bezy czyli bezowy tort w kształcie choinki, przekładany i dekorowany kremem z bitej śmietany i mascarpone, udekorowany kulkami kokosowymi i owocem granatu.
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time: 1 godzina 30 min
Cook Time: 1 godzina
Total Time: 2 godz. 30 min
Course: Deser
Cuisine: Amerykańska, Europejska
Keyword: beza choinka, beza świąteczna, choinka bezowa, choinka z bezy
Servings: 8 osób
Calories: 681kcal
Author: Dorota Kamińska

Składniki

  • 3 blaty bezowe o różnej średnicy, np. 10 cm, 15 cm i 20 cm, przygotowane z 5 białek i 2½ szklanki cukru pudru
  • krem z bitej śmietany i mascarpone ubity z 330 ml śmietanki 30% i 500 g mascarpone
  • 15 sztuk kulek kokosowych, np. w białej czekoladzie
  • nasiona z ćwiartki owocu granatu

Instructions

  • Wystudzone blaty bezowe przekładam kremem z mascarpone, delikatnie dociskając. Wykorzystuję maksymalnie połowę kremu.
  • Wierzch dekoruję za pomocą szprycy i delikatnie układam kulki kokosowe oraz kawałki miąższu granatu.
  • Od razu serwuję lub odstawiam do lodówki.

Video

Notes

Opcjonalnie każdą warstwę kremu w środku choinki można posypać płatkami migdałów delikatnie uprażonymi na suchej patelni.

Przydatne poradniki:
  1. Jak upiec bezy
  2. Jak zrobić krem z bitej śmietany z mascarpone

Nutrition

Serving: 120g (bez dekoracji z kulek) | Calories: 681kcal | Carbohydrates: 66g | Protein: 7g | Fat: 43g | Saturated Fat: 27g | Cholesterol: 119mg | Sodium: 82mg | Potassium: 82mg | Sugar: 63g | Vitamin A: 29.6% | Vitamin C: 1.4% | Calcium: 11.6% | Iron: 0.3%
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!