Drukuj przepis
Choinka z bezy

Choinka z bezy

Choinka z bezy czyli bezowy tort w kształcie choinki, przekładany i dekorowany kremem z bitej śmietany i mascarpone, udekorowany kulkami kokosowymi i owocem granatu.
Danie Deser
Kuchnia Amerykańska, Europejska
Przepis na beza choinka, beza świąteczna, choinka bezowa, choinka z bezy
Przygotowanie 1 godzina 30 min
Czas gotowania 1 godzina
Całkowity czas 2 godz. 30 min
Liczba porcji 8 osób
Liczba kalorii 681 kcal

Składniki

  • 3 blaty bezowe o różnej średnicy, np. 10 cm, 15 cm i 20 cm, przygotowane z 5 białek i 2½ szklanki cukru pudru
  • krem z bitej śmietany i mascarpone ubity z 330 ml śmietanki 30% i 500 g mascarpone
  • 15 sztuk kulek kokosowych, np. w białej czekoladzie
  • nasiona z ćwiartki owocu granatu

Jak zrobić

  1. Wystudzone blaty bezowe przekładam kremem z mascarpone, delikatnie dociskając. Wykorzystuję maksymalnie połowę kremu.
  2. Wierzch dekoruję za pomocą szprycy i delikatnie układam kulki kokosowe oraz kawałki miąższu granatu.
  3. Od razu serwuję lub odstawiam do lodówki.

Przepis wideo

Moje porady

Opcjonalnie każdą warstwę kremu w środku choinki można posypać płatkami migdałów delikatnie uprażonymi na suchej patelni.

Przydatne poradniki:

  1. Jak upiec bezy
  2. Jak zrobić krem z bitej śmietany z mascarpone
Wartości odżywcze
Choinka z bezy
Wielkość porcji (120 g (bez dekoracji z kulek))
Liczba kalorii 681 kcal Kalorie z tłuszczów 387 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 43g 66%
Tłuszcze nasycone 27g 135%
Cholesterol 119mg 40%
Sód 82mg 3%
Potas 82mg 2%
Węglowodany ogółem 66g 22%
Cukry 63g
Białko 7g 14%
Witamina A 29.6%
Witamina C 1.4%
Wapń 11.6%
Żelazo 0.3%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.