Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Choinka z bezy
Choinka z bezy czyli bezowy tort w kształcie choinki, przekładany i dekorowany kremem z bitej śmietany i mascarpone, udekorowany kulkami kokosowymi i owocem granatu.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
1
hour
hour
30
minutes
minutes
Cook Time:
1
hour
hour
Total Time:
2
hours
hours
30
minutes
minutes
Course:
Deser
Cuisine:
Amerykańska, Europejska
Keyword:
beza choinka, beza świąteczna, choinka bezowa, choinka z bezy
Servings:
8
osób
Calories:
681
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
3
blaty bezowe
o różnej średnicy, np. 10 cm, 15 cm i 20 cm, przygotowane z 5 białek i 2½ szklanki cukru pudru
krem z bitej śmietany i mascarpone
ubity z 330 ml śmietanki 30% i 500 g mascarpone
15
sztuk
kulek kokosowych, np. w białej czekoladzie
nasiona z ćwiartki owocu granatu
Instructions
Wystudzone blaty bezowe przekładam kremem z mascarpone, delikatnie dociskając. Wykorzystuję maksymalnie połowę kremu.
Wierzch dekoruję za pomocą szprycy i delikatnie układam kulki kokosowe oraz kawałki miąższu granatu.
Od razu serwuję lub odstawiam do lodówki.
Video
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Notes
Opcjonalnie każdą warstwę kremu w środku choinki można posypać płatkami migdałów delikatnie uprażonymi na suchej patelni.
Przydatne poradniki
:
Jak upiec bezy
Jak zrobić
krem z bitej śmietany z mascarpone
Nutrition
Wielkość porcji:
120
g (bez dekoracji z kulek)
|
Kalorie:
681
kcal
|
Węglowodany:
66
g
|
Białko:
7
g
|
Tłuszcze:
43
g
|
Tłuszcze nasycone:
27
g
|
Cholesterol:
119
mg
|
Sód:
82
mg
|
Potas:
82
mg
|
Cukier:
63
g
|
Witamina A:
1480
IU
|
Witamina C:
1.2
mg
|
Wapń:
116
mg
|
Żelazo:
0.1
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!