Włoska polenta czyli gęsta kasza kukurydziana, serwowana jako śniadanie lub przekąska, na desce z serami. Można przygotować ją w wersji rzadszej lub gęstszej, a tę ostatnią - dodatkowo - ugrillować.
Energicznie mieszając całość, powoli dosypuję mąkę (uwaga: naprawdę powoli, inaczej porobią się mało apetyczne grudki).
Zmniejszam ogień do minimum cały czas mieszając i łącząc spodnią, cieplejszą warstwę z wierzchnią, chłodniejszą. Gotuję całość, aż masa zacznie gęstnieć.
Zostawiam polentę na bardzo małym ogniu do gotowania przez ok. 40 minut. Jeśli zbyt mocno zacznie gęstnieć, można dolać 1 chochlę gorącej wody.
Kiedy polenta zaczyna odstawać od ścianki garnka, w którym jest gotowana, można ją serwować. Można też gotować ją jeszcze przez 20 minut do większego zgęstnienia.
Tradycyjnie polenta jest serwowana na drewnianej desce, gęsta i pokrojona na kawałki.