Najlepsze faworki na karnawał - przepis na faworki smażone na oleju, inaczej chrust, chrusty, chruściki i jaworki, z ciasta z dodatkiem spirytusu i śmietany.
cukier puderzwykły lub waniliowy; można przygotować domowy cukier puder z ksylitolu czyli cukru brzozowego
Instructions
Mąkę mieszam w misce ze śmietaną.
Dodaję żółtka, proszek do pieczenia i spirytus, wyrabiam ciasto.
Wałkuję cienko ciasto, starając się jak najmniej podsypywać je mąką.
Z ciasta wykrawam prostokąty 3 cm x 15 cm, przekrawam środek na długość ok 5 cm.
Jeden brzeg prostokąta przewijam przez otwór (uzyskuję kształt „warkoczyka”).
Smażę po kilka sztuk faworków na bardzo mocno rozgrzanym oleju. Powinny błyskawicznie wyrosnąć i się zezłocić. Praktycznie od razu po wrzuceniu trzeba będzie je obracać, a następnie wyjąć i osączyć na papierowym ręczniku lub serwetce.
Gotowe, wystudzone i osączone z nadmiaru tłuszczu faworki można posypać cukrem pudrem.
Przepis zawiera proszek do pieczenia. Właściwości spulchniające ciasto na faworki ma również inny składnik: spirytus, który przy okazji zapobiega „wypiciu” przez ciasto zbyt dużej ilości oleju w trakcie smażenia. Można też, przed wałkowaniem i smażeniem, tłuc ciasto na faworki za pomocą tłuczka do mięsa przez ok. 10 minut, wtłaczając do niego w ten sposób jak najwięcej powietrza.