Risotto z karczochami
Print Recipe
5 from 1 vote

Risotto z karczochami

Risotto z karczochami, cebulą, parmezanem i natką pietruszki, na wywarze warzywnym bez mięsa lub warzywno-drobiowym.
Prep Time10 mins
Cook Time35 mins
Total Time45 mins
Course: Danie główne
Cuisine: Włoska
Keyword: risotto z karczochami
Servings: 4
Author: Dorota Kamińska

Ingredients

  • 2 szklanki ryżu arborio
  • 6 karczochów
  • 1,5 l wywaru warzywnego
  • 1 cytryna tylko wyciśnięty sok
  • 50 g masła ¼ kostki
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • parmezan
  • sól, pieprz

Instructions

  • Karczochy oczyszczam i namaczam w lodowatej wodzie z sokiem z cytryny przez 10 minut, następnie odcedzam i kroję wzdłuż na plastry o grubości ok. 5 mm.
  • Cebulę szklę na dużej patelni, na małym ogniu, na roztopionym maśle.
  • Dodaję plastry karczochów, podsmażam jeszcze przez ok 5 minut.
  • Do karczochów i cebuli dodaję suchy ryż i, cały czas mieszając, podsmażam na małym ogniu, aż stanie się przezroczysty.
  • Na średnim ogniu zalewam stopniowo (chochla po chochli, cały czas mieszając) ryż wywarem.
  • Gdy ryż się ugotuje (powinien być al dente i nieco wilgotny), doprawiam go solą i pieprzem.
  • Tuż przed podaniem posypuję natką pietruszki i serem. Dokładnie mieszam, aż do uzyskania kremowej konsystencji. W razie potrzeby risotto można rozcieńczyć dodatkowym wywarem.

Video

Notes