Go Back
Print
Recipe Image
Notes
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Kapusta zasmażana z pomidorami
Kapusta zasmażana z pomidorami czyli nieco odmieniona wersja klasycznej zasmażanej kapusty, o lekko słodkawym, chociaż przełamanym sokiem z cytryny smaku.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
15
minutes
minutes
Cook Time:
45
minutes
minutes
Total Time:
1
hour
hour
Course:
Dodatek do obiadu
Cuisine:
Polska
Keyword:
kapusta zasmażana z pomidorami
Servings:
8
osób
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
1
kg
białej kapusty
poszatkowana
1
pomidor
duży; sparzony, bez skórki i nasion, zmiksowany w blenderze
1
cebula
drobno pokrojona
1
jabłko
winne czyli twarde i kwaskowate; obrane ze skórki, pokrojone na plasterki
50
g
masła
¼ kostki
2
łyżki
mąki
koperek
świeży i drobno pokrojony lub suszony
sól, cukier
w przypadku cukrzycy cukier należy pominąć
Instructions
Kapustę wkładam do garnka i zalewam niewielką ilością wody. Duszę pod przykryciem aż do miękkości (ok. 30 minut).
Pod koniec gotowania, kiedy kapusta jest już prawie miękka, dodaję plasterki jabłka.
Na patelni, na niewielkim ogniu, roztapiam masło i szklę cebulę.
Zeszkloną cebulę zasypuję mąką i delikatnie zasmażam.
Zasmażkę rozprowadzam wywarem z gotowania kapusty (jeśli jest go zbyt mało, dolewam wodę lub wywar warzywny) i doprowadzam do wrzenia.
Na patelnię wlewam zmiksowanego na sok pomidora i dokładam kapustę.
Doprawiamy solą i cukrem, mieszam i podsmażam jeszcze chwilę, aż całość lekko zgęstnieje.
Dodaję koperek, mieszam i zdejmuję z ognia.
Podaję na ciepło.
Video
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Notes
Jak pokroić cebulę
Jak zrobić
wywar warzywny
Jak zrobić
zasmażkę
Tried this recipe?
Let us know
how it was!