Sashimi z łososia

Sashimi z łososia

Sashimi z łososia ułożone w dekoracyjny kształt róży lub ślimaczka.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 1 godz. 5 min
Całkowity czas: 1 godz. 5 min
Danie: Przekąska
Kuchnia: Japońska
Keyword: sashimi z łososia
Liczba porcji: 2 osoby
Kalorie: 98kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

  • 100 g świeżego łososia filet; obrany ze skóry; jeśli nie jest to specjalny łosoś zapakowany hermetycznie, z przeznaczeniem na sashimi, należy na 28 godzin przed przygotowaniem sashimi włożyć go do zamrażalnika (-23 st. C w celu pozbycia się bakterii; na 4 godziny przed przygotowaniem sashimi łososia ułożonego w głębokim talerzu lub misce rozmraża się w lodówce)
  • sos sojowy
  • pasta wasabi
  • kiełki fasoli mung, rzodkiewki lub brokuła opcjonalnie; do dekoracji

Jak zrobić

  • Z obranej ze skóry ryby odkrawam wyglądające nieapetycznie, ciemniejsze kawałki (można je ugrillować na folii lub tacce i wykorzystać do sushi maki z grillowanym łososiem).
  • Ponieważ filet z łososia jest z reguły dość płaski, za pomocą ostrego noża (najlepiej specjalnego, do sashimi), tnę łososia, wbijając ostrze w rybę pod kątem 45 stopni, na plastry o grubości ok. 0,5-1 cm.
  • Cięcie pod kątem umożliwi uwidocznienie pasków na rybie i uzyskanie większych, lepiej wyglądających kawałków.
  • Pokrojone cieniej sashimi można ułożyć dekoracyjnie w kształt kwiatka lub róży. Pokrojone grubiej, najlepiej prezentuje się ułożone na talerzyku podobnie jak wędlina czy pasztet.
  • Sashimi z łososia serwuję z sosem sojowym i pastą wasabi, można też podać obok niego odrobinę kiełków.

Wskazówki

W ten sam sposób można przygotować sashimi z innych rodzajów ryb, np. tuńczyka, ryby maślanej, tilapii.

Nutrition

Serving: 60g | Kalorie: 98kcal | Carbohydrates: 3g | Białko: 14g | Fat: 3g | Cholesterol: 27mg | Sód: 2033mg | Potas: 321mg | Cukier: 1g | Witamina C: 2.4mg | Wapń: 13mg | Żelazo: 1.4mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!