Łosoś z awokado i kawą czyli potrawa na Walentynki, uważana za afrodyzjak. Smaczny łosoś z sosem z awokado, cytryny, śmietanki i suszonych pomidorów oraz kawy i likieru amaretto.
Suszone pomidory namaczam na noc w oliwie z oliwek (można też wykorzystać gotowe suszone pomidory w oliwie, ze słoika).
Sok z połowy cytryny i połówkę awokado bez skórki duszę widelcem lub miksuję w blenderze razem z kilkoma kroplami sosu Worcestershire. Doprawiam delikatnie solą i pieprzem.
Pozostałą połówkę awokado skrapiam sokiem z cytryny i odkładam.
Umytego łososia bez skórki porcjuję, osuszam papierowym ręcznikiem i nacieram delikatnie solą i białym pieprzem.
Smażę łososia na klarowanym maśle, na niewielkim ogniu. Usmażonego przykrywam, żeby nie wystygł i odstawiam.
Cebulkę dymkę delikatnie szklę na oliwie z oliwek.
Dodaję kawę i redukuję na dużym ogniu płyn do ¼ objętości.
Dolewam do kawy z cebulką śmietankę kremówkę. Najlepiej, gdy jest to gęsta śmietanka, a tę rzadszą, schłodzoną, można wcześniej delikatnie ubić. Na dużym ogniu gotuję sos, aż śmietanka zgęstnieje.
Do sosu dodaję uduszone awokado oraz drobno pokrojone, namoczone w oliwie, suszone pomidory. Podgrzewam chwilę, dokładnie mieszając.
Dolewam do sosu likier amaretto i doprawiam całość solą i pieprzem. Gotuję jeszcze chwilę.
Na talerzu układam plasterki świeżego awokado i sos, a na wierzchu kładę usmażonego łososia.
Danie można dodatkowo udekorować plasterkiem cytryny.