Białka ubijam za pomocą trzepaczki z cukrem i solą w żaroodpornym naczyniu nad kąpielą wodną, do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji i śnieżnobiałego koloru.
Ubite białka zdejmuję z ognia i dodaję ekstrakt waniliowy, delikatnie mieszam.
Dodaję wiórki kokosowe i przesianą mąkę, mieszam dokładnie całość i wstawiam do lodówki na ok. 2 godziny.
Ze schłodzonej masy formuję niewielkie kulki lub nakładam ją za pomocą łyżki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonową podkładką, w odległości ok. 3 cm od siebie.
Piekę kokosanki przez ok. 15-20 minut w temperaturze 150-160 °C z włączonym termoobiegiem, na złocisty kolor.
* Mniejsza ilość (½ szklanki) mąki oznacza nakładanie ciasta na blaszkę za pomocą łyżki i kokosanki bardziej ciągnące w środku, po upieczeniu. Więcej mąki to ładniejsze i bardziej kształtne kulki lepione ręcznie, ale nieco bardziej gęsty środek po upieczeniu.Przydatne poradniki: