Konfitura z czerwonej porzeczki

Konfitura z czerwonej porzeczki

Konfitura z czerwonej porzeczki według klasycznej receptury, bez smakowych dodatków i zagęszczaczy, tylko z czerwonej porzeczki i cukru oraz wody.
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time: 1 dzień
Cook Time: 2 godz.
Total Time: 1 dzień 2 godz.
Course: Półprodukt
Cuisine: Polska
Keyword: konfitura z czerwonej porzeczki
Servings: 6 słoiczków po 120 g
Calories: 61kcal
Author: Dorota Kamińska

Składniki

  • 1 kg czerwonych porzeczek
  • 1 kg cukru

Instructions

  • Porzeczki płuczę pod strumieniem zimnej wody i odcedzam, osuszamy na papierowym ręczniku, usuwam ogonki i szypułki.
  • Z wody i cukru przygotowuję syrop. 1 kg cukru zalewam 2 szklankami wrzątku, mieszam i zagotowuję.
  • Do wrzącego syropu dodaję porzeczki i gotuję na bardzo małym ogniu przez ok. 30 minut. Żeby nie uszkodzić owoców, zamiast mieszania łyżką, można, delikatnie, potrząsać od czasu do czasu garnkiem. W czasie gotowania usuwam powstałą na powierzchni pianę.
  • Studzę konfiturę i pozostawiam pod przykryciem, w chłodnym miejscu, do następnego dnia.
  • Następnego dnia ponownie, na wolnym ogniu, smażę konfiturę, aż owoce staną się szkliste, lekko przezroczyste, ale pozostaną w całości.
  • Ostudzoną przez kilka minut konfiturę z czerwonej porzeczki przelewam do słoiczków. Można przykryć je kółkiem wyciętym z pergaminu, nasączonym spirytusem.
  • Zakręcam słoiki i uszczelniam, przykrywając pergaminem, celofanem lub kawałkiem lnu i obwiązując gumką.
  • Słoiki odwracam do góry dnem i zawijam szczelnie w gruby koc lub kładę pod kołdrę albo poduszkę i czekam kilka-kilkanaście godzin, aż ostygną.
  • Można też pasteryzować zakręcone, postawione na denkach słoiki w garnku z wrzącą wodą (nie powinny stać zbyt blisko siebie) przez ok. 10 minut, następnie wyjąć, odwrócić do góry dnem i czekać aż ostygną lub, bez pasteryzowania, odwrócone do góry dnem, wstawić na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 120 °C, następnie wyjąć i odstawić, również do góry dnem, do ostudzenia.

Video

Notes

Nutrition

Serving: 100g | Calories: 61kcal | Carbohydrates: 15g | Potassium: 38mg | Sugar: 14g | Vitamin A: 0.1% | Vitamin C: 6.9% | Calcium: 0.5% | Iron: 0.8%
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!