Go Back
Print
Recipe Image
Notes
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Risotto z gorgonzolą
Risotto z gorgonzolą, orzechami włoskimi i gruszką lub winogronami czyli pyszny obiad włoski bez mięsa.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
10
minutes
minutes
Cook Time:
20
minutes
minutes
Total Time:
30
minutes
minutes
Course:
Danie główne
Cuisine:
Włoska
Keyword:
risotto z gorgonzolą
Servings:
4
osoby
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
150
g
sera gorgonzola
2
szklanki
ryżu arborio
1
lampka
białego wina wytrawnego
100
g
ziaren słoneczniku
uprażony na suchej patelni ceramicznej lub teflonowej
100
g
winogron
1
l
wywaru warzywnego lub drobiowego
50
g
masła
¼ kostki; można zastąpić ⅓ szklanki oliwy
pieprz
Instructions
Zagotowuję wywar.
Na patelni szklę cebulę na oliwie.
Dodaję suchy ryż arborio i mieszam, cały czas podsmażając, aż stanie się przezroczysty.
Zalewam ryż białym winem i czekam, aż całkowicie się wchłonie.
Stopniowo, chochla po chochli, delikatnie mieszając, dodaję gorący wywar.
Gotuję risotto przez ok. 15-20 minut.
Pod koniec gotowania dodaję gorgonzolę, dokładnie mieszam i doprawiam, w razie potrzeby, pieprzem.
Risotto podaję gorące, udekorowane słonecznikiem i winogron
Video
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Notes
Jak pokroić cebulę
Tried this recipe?
Let us know
how it was!