Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Kompot z rabarbaru
Kompot z rabarbaru czyli kwaskowaty i aromatyczny kompot rabarbarowy na lato, pachnący imbirem lub wanilią, albo cynamonem czy goździkami, bo to od Ciebie zależy, z czym zechcesz go przygotować.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
5
minutes
minutes
Cook Time:
25
minutes
minutes
Total Time:
30
minutes
minutes
Course:
Drink
Cuisine:
Polska
Keyword:
kompot z rabarbaru
Servings:
1
l kompotu
Calories:
33
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
½
kg
rabarbaru
pokrojony w plastry o szerokości ok. 5 mm
½
łyżeczki
imbiru lub kilka goździków, albo skórka starta z cytryny, lub miąższ z ½ laski wanilii
5-10
łyżek
cukru
opcjonalnie; najpierw słodzę mniej, potem, w razie potrzebny, dosładzam w trakcie gotowania wg własnych upodobań
Instructions
Rabarbar zasypuję w garnku cukrem i odstawiam na ok. 1 godzinę do puszczenia soku.
Dodaję pozostałe składniki i zagotowuję.
Gotuję kompot z rabarbaru na średnim ogniu przez ok. 10-15 minut.
Serwuję na ciepło lub studzę, a następnie schładzam w lodówce.
Video
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Notes
Zamiast cukru do posłodzenia można wykorzystać suszone owoce: daktyle, morele, rodzynki, jabłka czy figi, dodane do gotowania.
Nutrition
Wielkość porcji:
100
ml
|
Kalorie:
33
kcal
|
Węglowodany:
8
g
|
Sód:
2
mg
|
Potas:
144
mg
|
Cukier:
6
g
|
Witamina A:
50
IU
|
Witamina C:
4
mg
|
Wapń:
43
mg
|
Żelazo:
0.1
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!