Bezy czekoladowe

Bezy czekoladowe

Wspaniałe bezy czekoladowe, chrupkie i kruche z zewnątrz i ciągnące w środku, z dodatkiem kawałków gorzkiej czekolady. Doskonała alternatywa dla klasycznych bez białych.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 1 godz.
Całkowity czas: 1 godz. 15 min
Danie: Deser
Kuchnia: Francuska
Keyword: bezy czekoladowe
Liczba porcji: 18 sztuk
Kalorie: 40kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

  • 3 białka
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 50 g gorzkiej czekolady ½ tabliczki; pokrojona w kostkę o boku ok. 5 mm
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • szczypta soli

Jak zrobić

  • W czystej, wytartej do sucha misce, ubijam białka o temperaturze pokojowej ze szczyptą soli, na sztywną pianę.
  • Stopniowo dodaję cukier, ubijając cały czas, do uzyskania ciągnącej się piany.
  • Dodaję do piany kakao i czekoladę i delikatnie mieszam całość za pomocą łyżki.
  • Nakładam masę za pomocą łyżki lub szprycy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Piekę bezy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 140 °C góra+dół (lub 120 °C przy włączonym termoobiegu).
  • Po upieczeniu pozostawiam bezy na 1 godzinę w wyłączonym, zamkniętym piekarniku.

Video

Wskazówki

  1. Piana z białek – jak ubić

Nutrition

Serving: 1sztuka | Kalorie: 40kcal | Carbohydrates: 6g | Fat: 1g | Sód: 11mg | Potas: 41mg | Cukier: 5g | Wapń: 3mg | Żelazo: 0.5mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!