Go Back
Print
Recipe Image
Notes
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Sałatka kaliforniska
Sałatka kalifornijska z pomidora, ogórka, kukurydzy, cebuli, papryki i sałaty, polana sosem z keczupu i jogurtu.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
10
minutes
minutes
Total Time:
10
minutes
minutes
Course:
Sałatka
Cuisine:
Amerykańska
Keyword:
sałatka kalifornijska
Servings:
2
osoby
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
Składniki bazowe
1
główka sałaty lodowej
mała
1
puszka tuńczyka
opcjonalnie; mała
1
puszka kukurydzy
odcedzona
1
czerwona papryka
3
pomidory
½
zielonego ogórka
Sos
½
pęczka
świeżego koperku
albo 2 łyżeczki suszonego
300
g
gęstego jogurtu naturalnego
około
2
łyżki
octu winnego
1
łyżka
keczupu
1
szczypta cukru
najlepiej wykorzystać cukier brzozowy - ksylitol
1
szczypta soli
1
szczypta białego pieprzu
mielony
1
czerwona cebulka
mała; drobno pokrojona
szczypiorek do przybrania
Instructions
Pomidory kroję na ćwiartki, a następnie na ósemki. Usuwam zielone ogonki.
Ogórek kroję na cienkie plasterki.
Paprykę przekrawam na pół, usuwam gniazda nasienne, a następnie kroję na cienkie paski.
Kukurydzę odcedzam. Wszystkie warzywa wsypuję do salaterki i delikatnie mieszam.
Sos
Umyty i osuszony koperek drobno siekam (jeśli jest to koperek suszony, oczywiście nie trzeba tego robić) i mieszam z i jogurtem.
Dodaję ocet, keczup i przyprawy.
Dekoruję czerwoną cebulą i szczypiorkiem.
Sałatkę najlepiej wymieszać z sosem dopiero na talerzu, bezpośrednio przed zjedzeniem.
Można dodać niewielką ilość tuńczyka do sałatki (ładnie będzie wyglądał położony obok warzyw na talerzu).
Notes
Jak zrobić
keczup
Jak zrobić domowy
jogurt naturalny
Tried this recipe?
Let us know
how it was!