Drukuj przepis
Pasta z ciecierzycy z awokado

Pasta z ciecierzycy z awokado

Delikatna pasta z ciecierzycy z awokado do kanapek lub jako dodatek do mięs czy dip do chipsów i pieczonych warzyw. Doskonale smakuje z dodatkiem świeżych ziół!

Danie Półprodukt
Kuchnia Europejska
Przepis na pasta z awokado i ciecierzycy, pasta z awokado z ciecierzycą, pasta z ciecierzycy i awokado, pasta z ciecierzycy z awokado
Przygotowanie 5 min
Całkowity czas 5 min
Liczba porcji 2
Liczba kalorii 241 kcal

Składniki

  • 1 awokado dojrzałe, miękkie; dokładnie rozgniecione widelcem
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ szklanki ugotowanej ciecierzycy rozgnieciona widelcem: część dokładnie, a część tak, żeby zostały grubsze kawałki
  • 2 szalotki drobno posiekane
  • 1 szczypta chili opcjonalnie
  • ¼ łyżeczki soli
  • pieprz
  • 1 łyżeczka soku z cytryny można dodać razem z ½ łyżeczki skórki startej z wyszorowanej i wyparzonej cytryny
  • 1 łyżka świeżych ziół: kolendry, oregano, bazylii, natki pietruszki, tymianku - do wyboru posiekane

Jak zrobić

  1. Wszystkie składniki mieszam w miseczce.

Moje porady

  1. Jak wybrać dojrzałe awokado
  2. Jak pokroić cebulę
Wartości odżywcze
Pasta z ciecierzycy z awokado
Wielkość porcji (175 g)
Liczba kalorii 241 kcal Kalorie z tłuszczów 189 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 21g 32%
Tłuszcze nasycone 3g 15%
Sód 300mg 13%
Potas 570mg 16%
Węglowodany ogółem 13g 4%
Błonnik 7g 28%
Cukry 2g
Białko 2g 4%
Witamina A 4.3%
Witamina C 16.6%
Wapń 2.1%
Żelazo 4.7%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.