Pasta z ciecierzycy z awokado

Pasta z ciecierzycy z awokado

Delikatna pasta z ciecierzycy z awokado do kanapek lub jako dodatek do mięs czy dip do chipsów i pieczonych warzyw. Doskonale smakuje z dodatkiem świeżych ziół!
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time: 5 min
Total Time: 5 min
Course: Półprodukt
Cuisine: Europejska
Keyword: pasta z awokado i ciecierzycy, pasta z awokado z ciecierzycą, pasta z ciecierzycy i awokado, pasta z ciecierzycy z awokado
Servings: 2
Calories: 241kcal
Author: Dorota Kamińska

Składniki

  • 1 awokado dojrzałe, miękkie; dokładnie rozgniecione widelcem
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ szklanki ugotowanej ciecierzycy rozgnieciona widelcem: część dokładnie, a część tak, żeby zostały grubsze kawałki
  • 2 szalotki drobno posiekane
  • 1 szczypta chili opcjonalnie
  • ¼ łyżeczki soli
  • pieprz
  • 1 łyżeczka soku z cytryny można dodać razem z ½ łyżeczki skórki startej z wyszorowanej i wyparzonej cytryny
  • 1 łyżka świeżych ziół: kolendry, oregano, bazylii, natki pietruszki, tymianku - do wyboru posiekane

Instructions

  • Wszystkie składniki mieszam w miseczce.

Notes

Nutrition

Serving: 175g | Calories: 241kcal | Carbohydrates: 13g | Protein: 2g | Fat: 21g | Saturated Fat: 3g | Sodium: 300mg | Potassium: 570mg | Fiber: 7g | Sugar: 2g | Vitamin A: 4.3% | Vitamin C: 16.6% | Calcium: 2.1% | Iron: 4.7%
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!