Naleśniki z bananem i nutellą

Naleśniki z bananem i nutellą

Naleśniki z bananem i nutellą, polane sosem waniliowym i polewą czekoladową. Najlepsze naleśniki z bananem i nutellą na świecie, cienkie i delikatne, słodkie, z bitą śmietaną.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 20 min
Całkowity czas: 25 min
Danie: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Keyword: naleśniki z bananem i nutellą
Liczba porcji: 10 naleśników o średnicy 22 cm
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

Ciasto

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka lub kefiru, albo jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1 łyżka cukru najlepiej wykorzystać ksylitol czyli cukier brzozowy o niskim indeksie glikemicznym
  • 2 łyżki oleju np. kokosowy (+ dodatkowy olej do smażenia; można wykorzystać też masło klarowane)

Dodatki

  • 3 banany dojrzałe
  • nutella

Jak zrobić

  • Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy w większej misce za pomocą trzepaczki.
  • Na dobrze rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem smażymy naleśniki z obu stron (naleśniki razowe wymagają nieco dłuższego czasu smażenia niż klasyczne, z mąki pszennej tortowej). Smażąc co drugi naleśnik można smarować patelnię dodatkowym olejem (np. za pomocą kawałka papierowego ręcznika).
  • Usmażone naleśniki smarujemy nutellą i przekładamy plasterkami banana.
  • Naleśniki z bananem i nutellą można serwować z bitą śmietaną, posypane niewielką ilością gorzkiego kakao lub gorzkiej czekolady utartej na tarce o grubych oczkach.

Video

Wskazówki

  1. Jak zrobić naleśniki z mąki pszennej tortowej
  2. Domowa nutella - łatwa i fit
  3. Bita śmietana - przepis
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!