Twaróg ucieram z cukrem i marcepanem za pomocą miksera.
W czasie ucierania dodaję po 1 jajku i każde dokładnie rozmiksowuję z masą, przed wbiciem kolejnego jaja.
Jeśli twaróg na sernik był mocno grudkowaty i zbity, do masy można dodać śmietankę kremówkę, ucierając całość na gładko.
Do masy dodaję mąkę ziemniaczaną i mieszam za pomocą miksera na niewielkich obrotach, do uzyskania gładkiej konsystencji.
Spód
Do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia albo folią aluminiową wsypuję cukier wymieszany z płatkami migdałów (można też, alternatywnie, przygotować masę z migdałów, zmiksowanych herbatników, stopionego masła i cukru, którą trzeba podpiec przez 10 minut w temperaturze 220 °C).
Na cukier i migdały lub podpieczony spód z herbatników wylewam masę serową.
Sernik piekę przez 30 minut w 180 °C, następnie zmniejszam temperaturę do 160 °C i trzymam w piekarniku przez kolejnych 30 minut.
Studzę w piekarniku przy otwartych drzwiczkach, następnie chłodzę kilka godzin w lodówce.