Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Ciasto wiewiórka
Ciasto wiewiórka, znane też jako dziad cynamonowiec, jeśli zrobi się je z cynamonem. Pyszne ciasto wiewiórka z jabłkami i orzechami.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
15
minutes
minutes
Cook Time:
30
minutes
minutes
Total Time:
45
minutes
minutes
Course:
Deser
Cuisine:
Polska
Keyword:
ciasto wiewiórka, cynamonowy dziad, wiewiórka
Servings:
1
blaszka ok. 24 x 35 cm
Calories:
166
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
3
jabłka
obrane, pokrojone w kostkę
4
jajka
½
szklanki
oleju
2
szklanki
mąki
1
szklanka
cukru
lepiej zastąpić ksylitolem
1
szklanka
orzechów włoskich
posiekane
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
1
łyżeczka
sody oczyszczonej
1
łyżeczka
cynamonu
opcjonalnie
Instructions
Jajka ubijam z cukrem na gładko.
Dosypuję przesianą mąkę, sodę i proszek do pieczenia.
Delikatnie mieszam łyżką, żeby połączyć składniki.
Do masy, cały czas mieszając, stopniowo wlewam olej. Dokładnie łączę z orzechami i jabłkami.
Masę wylewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 °C i piekę przez ok. 30 minut.
Upieczone i ostudzone ciasto dekoruję przesianym cukrem pudrem i całymi orzechami włoskimi.
Video
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Notes
Można upiec ciasto na większej blaszce - wtedy wyjdzie trochę niższe
Jak przygotować
bakalie do ciasta
Zakalec
- jak go uniknąć
Nutrition
Wielkość porcji:
50
g
|
Kalorie:
166
kcal
|
Węglowodany:
20
g
|
Białko:
2
g
|
Tłuszcze:
8
g
|
Cholesterol:
27
mg
|
Sód:
63
mg
|
Potas:
88
mg
|
Błonnik:
1
g
|
Cukier:
10
g
|
Witamina A:
50
IU
|
Witamina C:
1.1
mg
|
Wapń:
22
mg
|
Żelazo:
0.8
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!