Ciasto-wiewiórka

Ciasto wiewiórka

Ciasto wiewiórka, znane też jako dziad cynamonowiec, jeśli zrobi się je z cynamonem. Pyszne ciasto wiewiórka z jabłkami i orzechami.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 30 min
Całkowity czas: 45 min
Danie: Deser
Kuchnia: Polska
Keyword: ciasto wiewiórka, cynamonowy dziad, wiewiórka
Liczba porcji: 1 blaszka ok. 24 x 35 cm
Kalorie: 166kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

  • 3 jabłka obrane, pokrojone w kostkę
  • 4 jajka
  • ½ szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru lepiej zastąpić ksylitolem
  • 1 szklanka orzechów włoskich posiekane
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu opcjonalnie

Jak zrobić

  • Jajka ubijam z cukrem na gładko.
  • Dosypuję przesianą mąkę, sodę i proszek do pieczenia.
  • Delikatnie mieszam łyżką, żeby połączyć składniki.
  • Do masy, cały czas mieszając, stopniowo wlewam olej. Dokładnie łączę z orzechami i jabłkami.
  • Masę wylewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 °C i piekę przez ok. 30 minut.
  • Upieczone i ostudzone ciasto dekoruję przesianym cukrem pudrem i całymi orzechami włoskimi.

Video

Wskazówki

  1. Można upiec ciasto na większej blaszce - wtedy wyjdzie trochę niższe
  2. Jak przygotować bakalie do ciasta
  3. Zakalec - jak go uniknąć

Nutrition

Serving: 50g | Kalorie: 166kcal | Carbohydrates: 20g | Białko: 2g | Fat: 8g | Cholesterol: 27mg | Sód: 63mg | Potas: 88mg | Fiber: 1g | Cukier: 10g | Witamina A: 50IU | Witamina C: 1.1mg | Wapń: 22mg | Żelazo: 0.8mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!