Go Back
Print
Recipe Image
Notes
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Jajka z roszponką
Bardzo prosta sałatka czyli jajka z roszponką, do przygotowania na śniadanie lub kolację, albo jako prosta przekąska w ciągu dnia. Jajka z roszponką krok po kroku i sos jogurtowy do smaku.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
5
minutes
minutes
Cook Time:
10
minutes
minutes
Total Time:
15
minutes
minutes
Course:
Sałatka
Cuisine:
Polska
Keyword:
jajka z roszponką
Servings:
2
porcje
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
4
jajka
ugotowane na twardo
250
g
roszponki
umyta, osuszona
100
g
jogurtu naturalnego
4
łyżki
gęstej śmietany
1
cebula
mała; drobno pokrojona
1
łyżka
koperku
świeży lub suszony, drobno posiekany
½
łyżeczki
soku z cytryny
sól i pieprz
Instructions
Jajka obieram ze skorupek i kroję w ćwiartki lub w ósemki.
Roszponkę układam na talerzu.
Z jogurtu, śmietany, cebuli, koperku, soku z cytryny mieszam w miseczce sos, doprawiam solą i pieprzem.
Polewam roszponkę sosem i serwuję.
Notes
Jak pokroić cebulę
Jak ugotować jajko
Jak obierać jajko na twardo
Tried this recipe?
Let us know
how it was!