Drukuj przepis
Budyń na krem budyniowy

Budyń na krem

Gęsty budyń na krem budyniowy, przygotowywany w ten sam sposób co klasyczny budyń na deser, ale ze zmniejszoną ilością mleka lub zwiększoną ilością mąki, dzięki czemu nabiera dużej gęstości.
Danie Deser
Kuchnia Polska
Przepis na budyń do kremu budyniowego, budyń na krem budyniowy, gęsty budyń
Przygotowanie 5 min
Czas gotowania 5 min
Całkowity czas 10 min
Liczba porcji 1 porcja na krem z dodatkiem 200 g masła
Liczba kalorii 95 kcal

Składniki

  • 500 ml mleka można zmniejszyć do 375 ml
  • 2-3 łyżki cukru lub cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej albo 2 żółtka można zwiększyć do 3 łyżek przy 500 ml mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej można zwiększyć do 3 łyżek przy 500 ml mleka
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii opcjonalnie

Jak zrobić

  1. Z całości mleka odlewam 1 szklankę i dodaję do niej cukier, wanilię oraz mąki/żółtka i bardzo dokładnie mieszam, rozcierając ewentualne grudki.
  2. Pozostałe mleko zagotowuję.
  3. Kiedy tylko mleko w rondelku zacznie bulgotać, dolewam mieszankę mleka, mąki/żółtek, cukru i wanilii, cały czas dokładnie i bardzo intensywnie mieszając i znów zagotowujemy.
  4. Zmniejszam ogień i nadal, powoli, cały czas mieszając intensywnie i rozcierając ewentualne grudki, gotuję budyń aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

    UWAGA: Gotowanie w zbyt wysokiej temperaturze może doprowadzić do przypalenia i powstania grudek, a dodatkowo – po wystudzeniu – do rozrzedzenia i rozwarstwienia budyniu (zwłaszcza gdy korzysta się z mąki kukurydzianej).

    Końcówkę gotowania można przeprowadzić przy wyłączonym palniku, unosząc nad nim rondel i bardzo mocno mieszając gęsty budyń.

  5. Odstawiam budyń do wystudzenia w temperaturze pokojowej (nie chłodzę w lodówce!). Konsystencja budyniu na krem budyniowy powinna być gęsta – najlepiej, jeśli po wystudzeniu staje w nim łyżka, a całość nie wylewa się z rondelka po obróceniu go do góry dnem.

Przepis wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Moje porady

  1. Jak zrobić krem budyniowy do tortów, ciast, babeczek, tart i deserów
  2. Jak zrobić budyń – więcej porad
  3. Jak zrobić cukier waniliowy
Wartości odżywcze
Budyń na krem
Wielkość porcji (100 g)
Liczba kalorii 95 kcal Kalorie z tłuszczów 18 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 2g 3%
Tłuszcze nasycone 1g 5%
Cholesterol 8mg 3%
Sód 37mg 2%
Potas 136mg 4%
Węglowodany ogółem 13g 4%
Cukry 8g
Białko 3g 6%
Witamina A 2.7%
Wapń 9.6%
Żelazo 1.2%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.