Budyń na krem budyniowy

Budyń na krem

Gęsty budyń na krem budyniowy, przygotowywany w ten sam sposób co klasyczny budyń na deser, ale ze zmniejszoną ilością mleka lub zwiększoną ilością mąki, dzięki czemu nabiera dużej gęstości.
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time: 5 min
Cook Time: 5 min
Total Time: 10 min
Course: Deser
Cuisine: Polska
Keyword: budyń do kremu budyniowego, budyń na krem budyniowy, gęsty budyń
Servings: 1 porcja na krem z dodatkiem 200 g masła
Calories: 95kcal
Author: Dorota Kamińska

Składniki

  • 500 ml mleka można zmniejszyć do 375 ml
  • 2-3 łyżki cukru lub cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej albo 2 żółtka można zwiększyć do 3 łyżek przy 500 ml mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej można zwiększyć do 3 łyżek przy 500 ml mleka
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii opcjonalnie

Instructions

  • Z całości mleka odlewam 1 szklankę i dodaję do niej cukier, wanilię oraz mąki/żółtka i bardzo dokładnie mieszam, rozcierając ewentualne grudki.
  • Pozostałe mleko zagotowuję.
  • Kiedy tylko mleko w rondelku zacznie bulgotać, dolewam mieszankę mleka, mąki/żółtek, cukru i wanilii, cały czas dokładnie i bardzo intensywnie mieszając i znów zagotowujemy.
  • Zmniejszam ogień i nadal, powoli, cały czas mieszając intensywnie i rozcierając ewentualne grudki, gotuję budyń aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
    UWAGA: Gotowanie w zbyt wysokiej temperaturze może doprowadzić do przypalenia i powstania grudek, a dodatkowo – po wystudzeniu – do rozrzedzenia i rozwarstwienia budyniu (zwłaszcza gdy korzysta się z mąki kukurydzianej).
    Końcówkę gotowania można przeprowadzić przy wyłączonym palniku, unosząc nad nim rondel i bardzo mocno mieszając gęsty budyń.
  • Odstawiam budyń do wystudzenia w temperaturze pokojowej (nie chłodzę w lodówce!). Konsystencja budyniu na krem budyniowy powinna być gęsta – najlepiej, jeśli po wystudzeniu staje w nim łyżka, a całość nie wylewa się z rondelka po obróceniu go do góry dnem.

Video

Notes

  1. Jak zrobić krem budyniowy do tortów, ciast, babeczek, tart i deserów
  2. Jak zrobić budyń – więcej porad
  3. Jak zrobić cukier waniliowy

Nutrition

Serving: 100g | Calories: 95kcal | Carbohydrates: 13g | Protein: 3g | Fat: 2g | Saturated Fat: 1g | Cholesterol: 8mg | Sodium: 37mg | Potassium: 136mg | Sugar: 8g | Vitamin A: 2.7% | Calcium: 9.6% | Iron: 1.2%
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!