Syrop dyniowy

Syrop z dyni - pachnący przyprawami syrop dyniowy

Pyszny syrop z dyni czyli przepis na syrop dyniowy z dodatkiem aromatycznych przypraw, tj. imbir, gałka muszkatołowa, cynamon, anyż i goździki.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 25 min
Całkowity czas: 30 min
Danie: Półprodukt
Kuchnia: Amerykańska, Polska
Keyword: syrop dyniowy, syrop z dyni, syrop z dynią
Liczba porcji: 200 ml
Kalorie: 25.6kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

  • 1 szklanka wody lub soku z pomarańczy
  • ¼ szklanki puree z dyni można wykorzystać surową, zmiksowaną w blenderze razem z poniższymi przyprawami dynię lub puree z gotowanej/pieczonej dyni
  • 1 łyżeczka oleju o łagodnym smaku, np. kokosowy lub rzepakowy, albo masło klarowane
  • ½-1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki imbiru
  • ¼ łyżeczki anyżu
  • 2-4 goździki górna część czyli nasiona
  • 1 szczypta soli
  • 1-2 łyżki ksylitolu, erytrytolu lub syropu z agawy można zastąpić miodem lub wykorzystać ½ bardzo dojrzałego banana albo 2 suszone daktyle; owoce przed dodaniem do syropu trzeba zmiksować w blenderze
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki, oprócz wanilii, zagotowuję w niedużym garnku (jeśli korzystam z miodu i puree z pieczonej/gotowanej dyni, również nie dodaję ich do gotowania).
  • Zmniejszam ogień do minimum i gotuję, od czasu do czasu mieszając, przez ok. 20 minut.  Jeśli korzystam z puree z pieczonej/gotowanej dyni, dodaję je do garnka 5 minut przed końcem gotowania.
  • Czekam aż syrop przestygnie i do jeszcze ciepłego (ale nie gorącego!) dodaję miód i wanilię. W razie potrzeby jeszcze raz miksuję całość w blenderze.
  • Przechowuję w słoiku w lodówce przez maksymalnie 5 dni. Przed dodaniem do kawy latte delikatnie podgrzewam lub odpowiednio wcześniej wyjmuję z lodówki, żeby syrop uzyskał pokojową temperaturę.

Wskazówki

Nie jest to tak bardzo słodki syrop dyniowy jak sklepowe wersje bazujące na karmelizowanym cukrze. W razie potrzeby można dosłodzić go wybranym środkiem słodzącym mocniej niż wg proporcji zasugerowanych w przepisie.
Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić puree dyni gotowanej lub pieczonej

Nutrition

Serving: 1łyżka (20 ml) z syropem z agawy, sokiem z pomarańczy i olejem rzepakowym w składzie | Kalorie: 25.6kcal | Carbohydrates: 4.9g | Białko: 0.2g | Fat: 0.5g | Sód: 4.6mg | Potas: 62.2mg | Fiber: 0.3g | Cukier: 3.7g | Witamina A: 1003IU | Witamina C: 12.7mg | Wapń: 6.9mg | Żelazo: 0.2mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!