Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Jogurt grecki z miodem i orzechami
Przepis na jogurt grecki z miodem i orzechami czyli pyszny grecki deser z jogurtu, tymiankowego miodu i orzechów lub np. pistacji, opcjonalnie serwowany z owocami.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
3
minutes
minutes
Total Time:
3
minutes
minutes
Course:
Deser
Cuisine:
Grecka
Keyword:
jogurt grecki z miodem i orzechami
Servings:
2
porcje
Calories:
225
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
6
łyżek
jogurtu greckiego
gęsty, kremowy; żeby deser był mniej tłusty, można wykorzystać jogurt grecki light
3
łyżki
orzechów włoskich
uprażone na suchej patelni; można zastąpić pistacjami lub wymieszać „pół na pół”
3
łyżki
miodu
najlepszy będzie miód grecki tymiankowy; można zastąpić innym, o łagodnym smaku
2
plasterki
świeżej figi
świeża mięta
do dekoracji
Instructions
W małym pucharku układam warstwowo, naprzemiennie, po 1 łyżce jogurtu, 1 łyżeczce miodu i 1 łyżce orzechów i/lub pistacji i/lub migdałów.
Na wierzchu kładę plasterki figi i dekoruję świeżą miętą.
Video
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Notes
Jak zrobić
jogurt naturalny domowy
Jak zrobić
krem jogurtowy
Nutrition
Wielkość porcji:
1
porcja z 3 łyżek jogurtu z pozostałymi dodatkami
|
Kalorie:
225
kcal
|
Węglowodany:
30
g
|
Białko:
7
g
|
Tłuszcze:
9
g
|
Cholesterol:
2
mg
|
Sód:
17
mg
|
Potas:
129
mg
|
Błonnik:
1
g
|
Cukier:
28
g
|
Wapń:
64
mg
|
Żelazo:
0.6
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!