Drukuj przepis
Naleśniki czekoladowe

Naleśniki czekoladowe

Naleśniki czekoladowe z gorzką czekoladą w cieście, najlepsze czekoladowe naleśniki z twarożkiem i owocami, które przepięknie pachną podczas smażenia.
Danie Deser
Kuchnia Amerykańska, Francuska, Polska
Przepis na naleśniki czekoladowe
Przygotowanie 5 min
Czas gotowania 15 min
Całkowity czas 20 min
Liczba porcji 10 sztuk o średnicy 22 cm
Liczba kalorii 336 kcal

Składniki

Ciasto naleśnikowe

  • 2 jajka
  • 50 g masła ¼ kostki
  • 50 g gorzkiej czekolady 60% ½ tabliczki
  • 1 szklanka mleka
  • 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 5 łyżek cukru
  • 1-1½ szklanki mąki
  • ok. ⅓ szklanki wody gazowanej

Dodatki

  • twarożek z wanilią
  • owoce np. truskawki, maliny, jagody, borówki amerykańskie, kiwi, banan
  • świeża mięta

Jak zrobić

  1. Masło, czekoladę, kakao, wanilię i cukier rozpuszczam na niewielkim ogniu w mleku, delikatnie i dokładnie mieszając. Następnie zdejmuję z ognia i delikatnie studzę.
  2. W razie potrzeby dodaję więcej cukru oraz jajka i delikatnie mieszam, żeby połączyć wszystkie składniki.
  3. Dodaję mąkę i dokładnie mieszam, a ostateczną konsystencję ciasta reguluję wodą.
  4. Smaruję patelnię masłem i dobrze rozgrzewam, następnie zmniejszam ogień.
  5. Smażę z obu stron naleśniki, a przed smażeniem co drugiego-trzeciego naleśnika ponownie smaruję patelnię masłem.
  6. Każdy naleśnik smaruję twarożkiem waniliowym i dokładam ulubione owoce, następnie zawijam w trójkąt.
  7. Naleśniki czekoladowe serwuję posypane cukrem pudrem oraz udekorowane listkami świeżej mięty.

Przepis wideo

Moje porady

  1. Jak zrobić ser do naleśników  - najlepszy twarożek waniliowy z jajkiem
Wartości odżywcze
Naleśniki czekoladowe
Wielkość porcji (1 naleśnik z twarożkiem i owocami oraz bitą śmietaną)
Liczba kalorii 336 kcal Kalorie z tłuszczów 117 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 13g 20%
Tłuszcze nasycone 6g 30%
Cholesterol 46mg 15%
Sód 124mg 5%
Potas 139mg 4%
Węglowodany ogółem 49g 16%
Błonnik 1g 4%
Cukry 32g
Białko 4g 8%
Witamina A 5.6%
Witamina C 0.6%
Wapń 4.1%
Żelazo 10.1%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.