Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Rogaliki drożdżowe
Rogaliki drożdżowe mojej babci, z ciasta wyrastającego powoli w lodówce, delikatne i kruche. Najlepsze rogaliki drożdżowe z marmoladą i cukrem.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
2
hours
hours
30
minutes
minutes
Cook Time:
20
minutes
minutes
Total Time:
2
hours
hours
50
minutes
minutes
Course:
Deser
Cuisine:
Polska
Keyword:
rogaliki drożdżowe
Servings:
60
sztuk
Calories:
100
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
Ciasto drożdżowe
½
kg
mąki
50
g
drożdży
5-6
łyżek
kwaśnej śmietany
2
łyżki
cukru waniliowego
1
łyżeczka
cukru
5
łyżek
mleka
szczypta soli
1
jajko
250
g
masła
Dodatkowo
300
g
marmolady
1
jajko
3
łyżki
mleka
cukier
Instructions
Mąkę przesiewam do dużej miski i wbijam 1 jajko, dosypuję szczyptę soli i dodaję śmietanę.
Mleko podgrzewam (ma być ciepłe, nie gorące) i kruszę do niego drożdże.
Dodaję cukier i rozcieram całość, odstawiam na kilka minut do wyrośnięcia.
200 g masła topię i razem z pozostałymi, nieroztopionymi 50 g, dodaję do miski z mąką.
Wlewam do miski wyrośnięty rozczyn drożdżowy, dosypuję cukier waniliowy i przez ok. 15 minut wyrabiam gęste i nieco twarde ciasto.
Zagniecione ciasto wstawiam pod przykryciem do lodówki, do powolnego wyrastania, na 2 godziny.
Po wyrośnięciu ciasto znów wyrabiam przez ok. 15 minut, następnie rozwałkowuję na grubość ok. 3-4 mm, podsypując w razie potrzeby dodatkową mąką.
Z ciasta wycinam nożem kwadraty o boku ok. 10 cm i do każdego nakładam po 1 łyżeczce marmolady.
Z kwadratów ciasta zawijam rogaliki, nadając im kształt prosty lub półksiężyców.
Wierzch każdego rogalika mocze w jajku rozkłóconym z mlekiem, następnie maczam w cukrze.
Rogaliki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub grubo posmarowanej masłem.
Wstawiam rogaliki do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę przez ok. 15-20 minut.
Video
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Notes
Jak zrobić
rozczyn drożdżowy
Nutrition
Wielkość porcji:
1
sztuka
|
Kalorie:
100
kcal
|
Węglowodany:
14
g
|
Białko:
1
g
|
Tłuszcze:
3
g
|
Tłuszcze nasycone:
2
g
|
Cholesterol:
19
mg
|
Sód:
37
mg
|
Potas:
26
mg
|
Cukier:
7
g
|
Witamina A:
130
IU
|
Witamina C:
0.4
mg
|
Wapń:
8
mg
|
Żelazo:
0.5
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!