Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Ratatouille z grzybami
Ratatouille z grzybami, na czerwonym winie, z dodatkiem cebuli, papryki, pomidorów i cukinii oraz jabłek. Pyszne ratatouille jesienne - pomysł na danie jednogarnkowe.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
10
minutes
minutes
Cook Time:
20
minutes
minutes
Total Time:
30
minutes
minutes
Course:
Danie główne
Cuisine:
Francuska
Keyword:
ratatouille z grzybami
Servings:
6
osób
Calories:
168
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
500
g
świeżych grzybów
ewentualnie poza sezonem można użyć pieczarek; oczyszczone, umyte, pokrojone w dużą kostkę; grzyby leśne można obgotować
1
mała cukinia
pokrojona na cienkie plasterki
2
ząbki
czosnku
przeciśnięty przez praskę
3
pomidory
bez skórki, pokrojone w kostkę
1
żółta papryka
pokrojona w grubą kostkę
1
por
tylko biała część; pokrojony w cienkie plasterki
4
jabłka
twarde, kwaskowate; obrane ze skórki; pokrojone w kostkę
½
szklanki
czerwonego, wytrawnego wina
3
łyżki
oleju
2
łyżki
drobno posiekanego koperku
sól, pieprz
Instructions
W dużym garnku (najlepiej z nieprzywierającym dnem) podsmażam czosnek na oleju.
Dodaję por, a po chwili, gdy zmięknie, dokładam jabłka, grzyby, paprykę i cukinię.
Mieszam ostrożnie i duszę na średnim ogniu przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodaję pomidory, wlewam wino, doprawiam. Duszę jeszcze przez ok. 5 minut na małym ogniu.
Od razu serwuję. Jako dodatek można podać zapiekane bagietki z serem i czosnkiem.
Notes
Jak pokroić cebulę
Nutrition
Wielkość porcji:
280
g
|
Kalorie:
168
kcal
|
Węglowodany:
21
g
|
Białko:
3
g
|
Tłuszcze:
7
g
|
Tłuszcze nasycone:
1
g
|
Sód:
43
mg
|
Potas:
591
mg
|
Błonnik:
4
g
|
Cukier:
10
g
|
Witamina A:
770
IU
|
Witamina C:
48.8
mg
|
Wapń:
29
mg
|
Żelazo:
1.1
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!